Jan-Olov Persson till 3 000 segrar som tränare

Jan-Olov Persson, verksam ett stenkast från Hagmyrens travbana i Hudiksvall är en mästare på att träna häst och framförallt kallblod. Största stjärnan genom åren är så klart Järvsöfaks, men Persson har haft många bra hästar. Så många att han nu nått 3 000 segrar och med rätta kan kallas väldens framgångsrikaste kallblodstränare. Jubileumssegern togs idag med Järvsö Kurt på Bollnästravet.

– Jag har haft detta jubileum i tankarna i ett par år nu. Efter 2 200 segrar som kusk och 3 000 segrar som tränare kan man säga att jag nu krönt min karriär.

– Två saker i år har rört mig djupt. För det första att jag fick ansluta vid sidan av Järvsöfaks i Hall of Fame och dels att jag nu nått 3 000 segrar som tränare, något väldigt få klarat av. Jag firar det hela med en resa och just nu är jag i Lexington i USA hälsar Jan-Olov Persson.

Vinst nummer 2 000 som tränare finns noterad på Flex som vann på Bergsåker i ett montélopp sommaren 2015. Sedan dess har hästar i Jan-Olov Perssons träning vunnit alla de fyra klassiska kallblodsloppen i Sverige. Räknar vi rätt så har han nu vunnit 18 klassiska lopp i Sverige, tretton för 3-åringar och fem för 4-åringar. Första kom med Järvsöfuxen i Kallblodskriteriet 1993 och den senaste nu i sommar med Majblomster i Kriteriestoet.

Men han har varit utomlands och härjat också.

Frankrike:

Ett av de två stora kallblodsloppen i Paris – Prix des Pays Nordiques – vann Smedsbo Faksen 2016 och 2017. Junior Guelpa körde första året och Björn Goop hoppade upp i sulkyn det andra året.

Norge:

2016 vann Tand Kraft Norska Kallblodskriteriet som förste svenskfödde häst, ett lopp som körts sedan 1935. 2018 blev det ny seger genom Eld Rask. StoKriteriet i Norge bärgade han 2016 med Uggla i Mossen, 2021 med Dunungen och i år med Majblomster.

Även i de klassiska loppen för 4-åringar har det blivit segrar till Jan-Olov Perssons stall. Uggla i Mossen följde upp segern från året före genom att vinna StoDerbyt 2017. Tekno Eld vann 2018 det norska TravDerbyt, några lopp tidigare hade lillebror Eld Rask vunnit Kriteriet!

Finland:

Stjärnblomster gjorde tidigare i år två utflykter till Finland och vann båda på Härma och Vermo.

Persson ligger stadigt över 100 segrar per år. En liten lek med siffror visar hans storhet. 2018 vann han 150 lopp som tränare i Sverige. 2018 kördes det 996 kallblodslopp i Sverige. Perssons hästar vann alltså 15 procent av alla kallblodslopp som kördes i Sverige det året.

Med sådana meriter förstår man att han är med i Tusenklubben både som tränare och kusk. Och dessutom numera är invald i Hall of Fame.

Hasse Svennehed