Järvsöfaks – tidernas kallblod

På lördags körs det ett kallblodslopp inom Svenska Travligan (STL) på Bergsåker. 15 hästar i startlistan och hela nio av dem har Järvsöfaks i stamtavlan. Järvsöfaks var på sin tid en fantastisk tävlingshäst som vann fler segrar och mer prispengar än något annat kallblod. Och han blev också en fantastisk avelshingst som blev utnämnd till Elithingst. Visst är han tidernas kallblod!

 

Foto: Mia Törnberg, TR Bild

Jan-Olov Persson födde upp Järvsöfaks själv och hästen var inledningsvis till salu för ganska små pengar. Men allt eftersom unghingsten tränades så steg priset samtidigt som Perssons vilja att sälja hästen minskade. Så sa Magnus Frunck som till slut klarade av att köpa halva hästen.

Han lyckades inte kvala in sig till de stora loppen som 3-åring, men som 4-åring slog han igenom med dunder och brak. Tvåa i Svenska kallblodsderbyt och seger i det Norska! Som 5-åring vann han Svensk Mästerskap. Ja det loppet var bara inledningen på en lång rad av SM. Totalt blev det 10 segrar i SM.

Järvsöfaks vann det mesta. Vid ett tillfälle hade han 42 raka segrar och Elitkampen på Solvalla vann han fem år på raken. På lördagarna var han ofta med på V75. Där vann han 48 segrar totalt. När hans karriär var över hade han vunnit 201 lopp och tjänat över 21 miljoner kronor. Och slagit världsrekord.

Utmärkelser staplade han på hög. Årets kallblod var han 10 gånger. Årets Häst tre gånger åren 2003-2005. Han fick titeln Travets Hedersambassadör, det gjordes en film om honom, det skrevs en bok, hans hovar göts av i cement på Liseberg i Göteborg, ja han var tom inne bland restaurangborden ett år när Hästgalan var på Rondo i samma stad. I Stockholm bjöds han in av Beridna Högvakten. I Hudiksvall fick han en gata uppkallad efter sig där Jan-Olov Perssons gård ligger och nere i centrum finns han med i något som kallas Walk Of Fame.

Som avelshingst gjorde han succé. Hans avkommor har startat 20 500 gånger, vunnit 2 650 segrar och sprungit in nästan 160 miljoner kronor!

Hall Of Fame klev han in i 2013.