Jimmy Takter – en av världens bästa

På lördag körs Arvid Stjernswärds Minne på Jägersro. Loppet var en viktig språngbräda för den unge Jimmy Takter. Han vann loppet 1982 med Jim’s Lucky Streak. Så småningom skulle Jimmy flytta till USA och där göra braksuccé och vinna alla de stora loppen. Nu när han trappat ner kan han se tillbaka och konstatera att han blivit invald i Hall Of Fame i tre länder – USA, Kanada och Sverige.

 

Foto: Mia Törnberg, TR Bild

Familjen Takter flyttade från Östergötland till Skåne i slutet av 70-talet, och sina två första segrar som kusk tog Jimmy 1979 på Jägersro. Debutsegern togs med Air Money den 24 maj (bara dagar före att Pershing skulle vinna Elitloppet). Man kan nog säga att Jimmys första seger inte gav så stort avtryck i media. Årets andra seger tog han 28 oktober, också det på Jägersro och också det med Air Money. En försiktig start på en karriär som skulle bli oerhört framgångsrik.

Genombrottshästen i de större sammanhangen för Jimmy skulle bli Jim’s Lucky Streak. Med honom vann han Axel Jensens Minneslopp i Norge (Bjerke) 1981 och sedan Arvid Stjernswärds Minne på Jägersro 1982. Segern med Jims Lucky Streak i Stjernswärds var också en av Jimmys första på V65. Han hade i december året före vunnit med Penwill Ego. Men i mars 1982 kom alltså seger nummer två, den med Jim’s Lucky Streak.

Redan innan sina första segrar hade han utbildats i USA av Håkan Wallner och Berndt Lindstedt. När han sedan reste tillbaka igen så blev det jobb hos Sören Nordin och så småningom egen tränarrörelse.

Jimmy vann allt och blev årets tränare i USA. Inte en gång. Inte två gånger. Utan sex gånger! Alla de stora loppen vann han i USA och Kanada. I Europa gick det inte dåligt heller. Han vann t ex Prix d’ Amerique i Frankrike och Elitloppet här hemma i Sverige. Vissa har kallat honom väldens bästa travtränare.

Som första person är han nu invald i Hall Of Fame i USA, Kanada och Sverige. Så här löd juryns motivering när han blev invald i Sverige ”Han gick hela vägen från hästskötare till den dominerande travtränaren i USA. Hans stall har varit orealistiskt bra i fyra årtionden och vunnit alla storloppen. Hans hästägare har belönats med över 130 miljoner dollar eller över en miljard kronor (!)”.