Jorma – den flygande finländaren

15 oktober, 2019

Ett av Sveriges största lopp för 2-åringar körs på söndag i Örebro. Ära och berömmelse plus fina prispengar väntar på vinnaren av Svampen, 2-åringssprintern. Jorma Kontio har vunnit loppet tidigare. Ska han segerdefilera igen på söndag?

Loppet Svampen har körts sedan 2011 och är döpt efter vattentornet Svampen som byggdes i Örebro 1955 (året efter att Örebrotravet byggts). 2011 och 2012 körde man ett lopp för ston och ett för hingstar och valacker. 2013 var första året man lät ”alla möta alla” och då vann Elton Attack och Jorma Kontio.

Elton var född i Tyskland men importerades till Sverige som 1-åring. Han tränades av Tomas Malmqvist på Jägersro. Tomas delägde också hästen tillsammans med Baltic Stable.

Firma Malmqvist och Kontio är med i Svampen i år igen. På söndag selar man ut Castillo, som precis som Elton är en outsider.

Jorma Kontios karriär är enastående. Han har vunnit lopp i över 50 år och är med raska steg på väg mot 11 000 segrar. Han har vunnit de flesta storlopp inte bara i Sverige och Finland utan också i många andra länder. Dessutom garanterat en av de trevligaste och snällaste kuskar som överhuvudtaget kört lopp på någon travbana.

I somras valdes Jorma in i Hall Of Fame. Motivering lät så här:

”Outtröttlige Jorma Kontio har vunnit flest lopp i Norden och totalt har det blivit nästan 11 000 segrar under en karriär som är längre än 50 år! Han verkar i det tysta men syns hela tiden i de stora sammanhangen. Nu väljs han in i Hall Of Fame.”

Bilden: Jorma Kontio grattas på Solvalla en kväll i augusti i år sedan han vunnit fem lopp samma tävlingsdag. Prisutdelare är Margareta Wallenius Kleberg, uppfödare till Castillo. Foto: Maria Holmén, TR Bild.