Kerryn Manning segerrikaste kvinnan på jorden

Kerryn Manning förknippar vi främst med Knight Pistol (181 starter och 51 segrar). Ekipaget var aktuellt för Elitloppet på vårkanten 1997, men det blev till slut en höstturné med starter i Sverige och Norge. Bäst var han när han vann på Sörlandet i Norge för 21 åriga Kerryn Manning. Sedan dess har hon vunnit massor av lopp och utvecklats rejält. 2017 tog hon sin seger nummer 3 705 och hon blev då den segerrikaste kvinnan på jorden.

Segern i Norge föregick av att hästen efter en över 50-timmars resa hit fick korsförlamning och inte var som bäst i Sundsvalls Open Trot. Efter träning av starter ute hos Torbjörn Jansson på Seglinge piggade han på sig och vann med Kerryn i Norge. På Sörlandet slog de Gentle Star och Robin Rags i en hård strid i Harley Davidson Race. Några veckor senare vann Gentle Star Åby Stora sedan Knight Pistol varit fyra i försöket men hoppat i finalen.

Kerryn reste också runt och körde lopp på några andra banor i Sverige och på Åland, dit dåvarande sportchefen Willy Klaeson bjudit in henne.

Hon föddes 1976 i Melbourne och körde sitt första lopp 1992. Hennes pappa var tränare. Han jobbade med passgångare men när han fick frågan om att ta Knight Pistol i träning tackade han ja. Det var alltså i hästmiljö Kerryn växte upp och där har hon blivit kvar då hon själv nu är framgångsrik tränare.

Ingen kvinna har vunnit fler lopp än Kerryn. Detta sedan hon hösten 2017 tagit sin seger nummer 3 705 och passerat amerikanska jockeyn Julie Krones (hon som med Moni Maker slog världsrekord 6 oktober 2000 på Red Mile i Lexington med den snabbaste engelska milen någonsin under sadel).

I Australien är Kerryn fullkomligt överöst med utmärkelser. Det går minst sagt bra för henne, t ex var hon första kusk att vinna 300 lopp eller mer under en säsong och hon har valts in i Hall Of Fame.

Tillbaka på Solvalla var hon så sent som 2018 då hon deltog i Ahlsell Legends.

Igår måndag vann hon ett passgångarlopp på banan Terang med hästen Onthecrestofawave, så hon är still going strong.

Bilden: Kerryn och Knight Pistol på Solvalla.