Kriterie-fest på Dannero

På söndag körs de största loppen för de 3-åriga kallbloden. Det handlar om Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet. Både loppen körs på Dannero och segrarna belönas med evig ära, segertäcke, hederspris och en halv miljon kronor.

Foto: Tom Jönehag – TR Bild

Ådalens Travsällskap bildades 17 september 1957 och Dannero travbana invigdes 23 februari 1958. Vinter och bortåt minus 25 grader på premiärdagen, men det var då mer regel än undantag för hästtävlingar på vintern i Ådalen.

Legendariska Hamra, då 3 år, med Bertil Åhlin i sulkyn blev premiärvinnare på 2.24,2. Dagens hästar springer en minut fortare per varv. Men Hamra var bra. När hon lade tävlingsskorna på hyllan hade hon vunnit 113 segrar. I aveln blev hon sedan mamma till SM-vinnaren Hambest.

Kriteriestoet har körts sedan 1999. Årets upplaga ser en storfavorit i obesegrade Lannem Stella, vars mamma är Lannem Silje som vann 46 lopp på 53 starter (!). Moster Lannem Stjerna vann för övrigt Kriteriestoet 2002. Lannem Stella tränas av Jan-Olov Persson i Hudiksvall. Kanske helt logiskt om Persson vinner detta lopp då det är Järvsöfaks-veckan denna vecka.

Svenskt Kallblodskriterium har körts sedan 1993 då Järvsöfuxen och nämnde Persson vann. I årets upplaga selar stall Persson ut halva fältet då man har sex hästar av tolv startande. Men frågan är om inte segern går till Norge då norske Bore Mikkel kan bli för svår. Mikkel har aldrig förlorat och han blir favorit på söndag.

Svenskt Kallblodskriterium och Svenskt Kallblodsderby liksom Kriteriestoet och Derbystoet ingår i Svenska Kallblodsklassikern, ett samarbete där sponsorer stöttar kallblodssporten och man kan från och med i år dela ut 500 000 kronor till segraren i de två loppen för 3-åringar och 600 000 kronor till segraren i de två 4-åringsloppen.

4-åringsloppen kördes i Östersund i söndags. Vinnare där blev Nordsjö Anna (bilden) i Derbystoet och Tangen Minto i Svenskt Kallblodsderby. Båda tränas av Öystein Tjomsland.

Kommande söndag vet vi vilka som vinner 3-åringarnas största lopp på Dannero.