Liv Haslie till Hall of Fame

Hun ble den første kvinnelige profesjonelle travtreneren i Norge i 1975. Men det var ikke uten en lang kamp der hennes mot og sterke vilje førte fram til den likestillingen som vi alle tar som helt naturlig i dag. Liv er «still going strong» som travtrener – 80 år gammel – og kan se tilbake på en innholdsrik karriere der Nimbus Goals seier i Norsk Travkriterium og Slogum Jarls fine resultater med bl.a. andreplass i Norsk Derby og seire i store løp som Kristianiapokalen på Bjerke, St. Hallvards Pokalen på Drammen, Nesttuns Eliteløp i Bergen og Ramslands Minneløp på Forus viste hennes klasse som travtrener! Med sin enestående og banebrytende  historie i norsk travsport får nå Liv Haslie sin velfortjente plass i Hall of Fame – travsportens storheter.

Hun er født i 1942, og hadde sine barneår i Årnes fem mil nordøst for Oslo. I starten av sin lange karriere arbeidet Liv for en rekke amatører og profesjonelle trenere.
– Det er mange år siden, hvor skal jeg begynne. Første arbeidsforholdet var hos en amatør på Nesodden sør for Oslo. Deretter ble det en fin tid hos Ole Helgestad på Skreia ikke langt fra Vikodden-banen, seinere nedlagt og erstattet med Biri. Jeg fortsatte videre til Bjarne Gaarder på Lena, en kort bit fra Helgestad. 
– Det har kun handlet om hest og trav med andre ord?
– Absolutt ikke, et stykke inne i 60-tallet gikk jeg over i en stilling som sjåfør. Oppgaven var å kjøre nye biler og lastebiler fra Oslo til en forhandler på Jessheim. Men hesten lokket alt for mye, og i 1969 ble jeg trener uten lisens på Kulmoenbanen i Vormsund midt mellom Oslo og Kongsvinger. Der ble jeg i 32 år. Nå på mine eldre dager har jeg holdt til på Overud gård nordøst for Kongsvinger, på veien som fører fram til Torsby i Sverige. 
– I dag har jeg ansvaret for fire hester, og gleder meg til å stå opp hver morgen. 

Kvinneåret

– Alt løste seg for oss damer i norsk hestesport under kvinneåret i 1975. Jeg fikk ikke minst min profesjonelle lisens. Men ikke uten endringer og ny lovtekst. Blant annet sto det i norsk travsports reglement at en travtrener skulle være mann, forteller Liv.
– Det måtte DNT gjøre noe med. Og det ble gjort.

Meritter

Haslie seiret fire ganger i NM (1984, 1985, 1991 og 2004) for damekusker i Norge, hun fikk derimot ikke lov til å delta i EM og VM ettersom mesterskapene var utskrevet for kvinnelige amatører.
– Jeg var profesjonell trener, og dermed utelatt.
80-åringen, nå inntatt i Hall of Fame, er oppført med følgende statistikk i Norge;
192 seire, 230 annenpremier og 137 tredjepremier. 
Totalt har Haslie kjørt inn 4 202 639 premiekroner under åras løp.

Slogum Jarl

– Vil du rangere dine tre beste hester under karrieren;
– Slogum Jarl, toer i Derby i 1978, og vinner av Ramslands Minneløp på Forus, Nesttuns Eliteløp i Bergen, Kristianiapokalen på Bjerke og St. Hallvards Pokalen på Drammen Travbane. Nimbus Goal kommer deretter, han tok seg først i Norsk Travkriterium i år 2000. Den tredje på listen bør være Spiktorild. Hun tok hjem Utslagningsløpet på Momarken i 1982.

Kvinne blant menn

Liv Haslie fortsetter;
– For meg var det aldri et problem å ta fatt inn i en ellers mannsdominert sport. Jeg har vanket blant gutter og menn i hele mitt liv.
– Du ble uansett kvinnen som sørget for likestilling i travsporten i Norge?
– Sant nok, en måtte brøyte vei og det ble meg. Jeg skreik vel høyt nok, sier Liv og ler.
– Skreik, hva legger du i det?
– At vi kvinner måtte brøyte oss fram dit vi er i dag. Og jeg takker Kvinneåret 1975 for mye. Etterpå har det meste falt på plass for oss jenter, understreker hun.
– Det ble noen gode klapp på skuldra etter hvert, også fra journalister. Men blant dem av mitt kjønn. I den anledning må jeg få lov til å nevne Berit Tveter Alm og Reidun Bøhn.  De kom straks etter meg, og har hevdet seg solid. Vi er fortsatt like gode venner som før.
– Hvordan er det å se at damene tar mer og mer for seg i sporten?
– Det gir stor glede, samtidig tror mye ligger i at vi damer har et naturlig omsorgsinstinkt i kroppen, noe hesten merker. I de tilfeller der det går ekstra godt i løpene og jentene tar seg først i mål, kjenner jeg i dag på stolthet, sier Liv Haslie.

Et eventyr

– Går det å oppsummere alle årene med hest og trav uten å skrive ei hel bok?
– Som et eventyr og at jeg har greid å leve av lidenskapen og hobbyen. Livet med hesten har vært – og er fortsatt, fantastisk. Som nevnt tidligere, jeg er like glad hver morgen når jeg våkner og kan gå i stallen. De som ikke tror meg bør tenke seg om en gang til, påpeker hun.  
– Til slutt, etter mange år i en rochard og i et sulkysete, må du ha en stor omgangskrets? Også internasjonalt? Og Liv, har du andre hobbyer enn hest?
– Naturligvis, ei jeg gjerne trekker fram er Kaarina Heliander – Finlands første profesjonelle travtrener. Hun og jeg traff hverandre i Rättvik under et dameløp så tidlig som i 1971, og har vært venner siden.

Så stilner munnrappe Liv noen sekunder, før følgende ord triller ut av hennes munn;

– På spørsmålet om hobbyer, det er hesten og travet det, og litt fiske. Livet har vært topp og Liv Haslie har vært heldig, avslutter … legenden Liv Haslie.

Motivering:

Hun var Norges første kvinnelige profesjonelle travtrener og har gått opp stien for sine medsøstre med en ukuelig vilje, samt en stor interesse for hesten. Damen fra Skarnes ikke så langt fra grensen til Sverige kan se tilbake på mange år i sportens tjeneste, er fortsatt aktiv i en alder av 80 år, og har vunnet tillit der hun har vandret.