Nordiska Travmuseet fyller 25 år!

Efter en idé från Bo Danielsson invigdes Nordiska Travmuseet av landshövdingen Ingemar Eliasson den 18 juli 1998. Nästa stora steg kom 2007 då det var premiär för Hall of Fame – travets storheter, som nu är lika känt som museet självt.

Under de 25 första åren har vi producerat många utställningar i våra lokaler inne på Årjängstravet. Hall of Fame t ex har växt mer och mer sedan starten. Inte bara för att fler och fler valts in, utan för att Hall of Fame alltid varit lite extra intressant för våra besökare. I dagsläget fyller vår utställning om Hall of Fame nästan hela vår övervåning.

Först att väljas in var Sören Nordin från Sverige och Ulf Thoresen från Norge. Totalt är det nu 65 två- och fyrbenta invalda i denna exklusiva församling. Hos oss finns massor med info om de invalda men också lite annat. Vill du t ex se Ego Boys täcke från Elitloppssegern 1973 eller kanske Björns Goops dress från när han vann Prix d’ Amérique i Paris med Readly Express, så har vi dem hos oss.

Hall of Fame har alltid gjort ett stort avtryck. Avslöjandet av de invalda uppmärksammas alltid lite extra. Årets invalda presenteras snart. Under Elitloppshelgen kommer en från Norge och två från Sverige att offentliggöras.

Runt Hall of Fame har vi också lyckats skapa ett eget event i den så kallade Guldnålsmiddagen på Solvalla dit alla invalda kuskar och tränare bjuds, varje höst. Middagen har fått sitt namn för att vi där delar ut en guldnål!

På vår hemsida www.travmuseet.com kan du också läsa om Hall of Fame. Där finns t ex våra egna filmer och podcast-avsnitt och på ATG Play finns också en del om Hall of Fame.

Vår Hall of Fame-utställning kan du se när du vill, men varför inte när vi firar vår födelsedag. Vi planerar nu för fullt för kalaset som sker söndagen den 23 april, i samband med att Årjängstravet har GS75-tävlingar.

Bilden: Stig H Johansson valdes in i Hall of Fame 2008. Foto: TR Bild.