Nordiska Travmuseet fyller 25 år!

Nordiska Travmuseet – hemvist för Hall of Fame – invigdes den 18 juli 1998. Det innebär att Travmuseet i Årjäng i år fyller 25 år. Detta kommer att uppmärksammas söndagen den 23 april, i samband med att Årjängstravet har GS75-tävlingar.

Nordiska Travmuseet i Årjäng ligger vackert placerad på en bergsknalle omringad av tallar. Inför jubileet har vi rustat. Museets står där med nymålad fasad och väntar på besökare, som på söndag bjuds på kaffe och tårta. På plats kan man också se på en fotoutställning om de första 25 åren och på travbanan kör man extra fina tävlingar med Nordiska Travmuseets Jubileumslopp.

Rom byggdes inte på en dag är ett talesätt och likadant är det hos oss i Årjäng. Travbanan och Nordiska Travmuseet byggdes inte igår. Utan det har tagit cirka 100 år!

I Sverige finns 33 travbanor. I Värmland/Dal ligger de ovanligt tätt som ett resultat av att det förr näst intill fanns en häst i varje hus i dessa skogslän. Och körde man i skog och på åkrar under veckorna så kunde man sedan tävla på helgerna.

Därför var det inte konstigt att man i Arvika bildade Sveriges första travsällskap, att man i Karlstad och Årjäng byggde travbanor redan på 30-talet och att man i Åmål och Arvika efter år av istrav byggde landbanor på 50-talet. Eller att man långt senare skulle kalla detta geografiska område för Travrike.

Premiär för travtävlingar på landbana var det i Årjäng 1936. 62 år senare invigdes Nordiska Travmuseet, och nu har bofasta i Värmland/Dal och genomresande dubbla anledningar att stanna till när de passerar travbanan och travmuseet.

Under de första 25 åren på Nordiska Travmuseet har det hänt mycket, kanske är den största händelsen att vi sedan 2007 är hemvist för Hall of Fame – travets storheter. Där trängs just storheter som Frances Bulwark, Ego Boy, Legolas och Alm Svarten med Sören Nordin, Stig H Johansson, Ulf Thoresen och Jorma Kontio, för att nämna några.

Men vi hjälper andra också. Med små som stora projekt. Störst är den beställning vi fick från Solvalla att bygga Solvalla Travmuseum vid banan i Stockholm. Klart och invigt våren 2022.

Söndag den 23 april uppmärksammar vi de första 25 åren på Nordiska Travmuseet. Vi hoppas du kan komma!