Nordiska Travmuseet fyller 25 år!

Idén om ett travmuseum i Årjäng dök upp i januari 1994. Idén var så bra att invigning kunde ske den 18 juli 1998. Det innebär att Nordiska Travmuseet i år fyller 25 år. Det ska firas och födelsedagskalaset kommer att ske söndagen den 23 april, samtidigt som det körs trav i Årjäng.

Idén till ett travmuseum i Årjäng kom i grevens tid, då man t ex i Hälsingland smidde planer på en liknande satsning. Men att museet till slut hamnade i Årjäng ska vi tacka Bo Danielsson för. Det var hans idé som till slut blev verklighet och museet kunde byggas inne på Årjängstravet.

Bo Danielssons idé om ett travmuseum presenterade han en lördagskväll i januari 1994, i samband med att han skulle avtackas och gå i pension från andra uppdrag. Årjängsbon Bo hade bland annat varit lärare, rektor, brandchef, landstingsman och engagerad både politiskt och i föreningslivet i många år. Snöbollen var nu i rullning och innan det gått en vecka hade många ”i hela Värmland” hört vad Bo Danielsson föreslagit.

Självklart bygger man inte ett museum utan ansträngning, vilket så här 25 år senare är lätt att glömma bort. Men de som bidrog uträttade en bragd!

Ett museum ska ha ett innehåll också. På museet har det producerat många utställningar, mest energi har vi lagt på Hall of Fame, som startade 2007.

I dag är Nordiska Travmuseet en naturlig samlingsplats för alla travintresserade från många olika länder och vi hoppas många hittar till Årjäng och födelsedagskalaset den 23 april.

Just nu jobbar vi med alla aktiviteter. Allt är inte klart men vi kan lova flera olika intressanta saker, bland annat en fotoutställning om de första 25 åren och självklart bjuder vi alla besökare på kaffe och tårta.

Styrelsen

Bilden: Bo Dockered, ATG:s ordförande, invigningstalar. Nere i vänstra hörnet står Bo Danielsson (i vit skjorta) och Bengt ”Kroken” Nilsson. Foto: TR Bild.