Norska kvinnor kan trav

Norska kvinnor har alltid haft ett gott handlag med hästar. Men vägen fram till att de överhuvudtaget skulle få köra lopp och delta i stora mästerskap har varit lång. När de väl släpptes fria visade de snabbt att de var duktiga och en trio i form av Liv Haslie, Berit Tveter Alm och Reidun Böhn blev något av de norska travkvinnornas Gre-No-Lie. Minst lika bra som killarna!

Redan år 1932 vann travkusken Frida Helliesen ett totalisatorlopp på Forus travbana i Norge. Eftersom hon vägde för lite tvingades hon köra med 40 kilogram blyplattor under sulkysitsen.

Ingrid Mårtensen fanns med i en startlista på 40-talet men då strejkade männen och sade att det var farligt att ha en kvinna med i loppet.

Det var först på 70-talet som samtliga travlopp i Norge öppnades upp för kvinnor med travlicens. Först att få licens var Anne Margrethe Bingslin, fru till Egil Bingslin. Egil känner vi igen som tränaren till ryssen Isorsk, som i Norge vann 55 lopp (dock inte alla för Egil). Ägare när hästen var som bäst var just Anne Margrethe Bingslin under Stallnamnet Bingslin.

Tvåa att få (amatör-) licens var Liv Haslie (född 1946). Trion Berit Tveter Alm, Reidun Böhn och Liv var några av de mest framgångsrika i Norge, när de väl fick chansen. De var inte bara pionjärer – de var så mycket mer.

Ett exempel. Liv blev den första kvinnliga tränaren med licens i Norge. Hon tackade för förtroendet genom att direkt ta fram en Derbyhäst i Slogum Jarl (Brage – Slogum Jenny). Han var tvåa i kallblodsderbyt efter Stjärnelydia och blev senare morfar till Derbytrean Metsgar. Liv intervalltränade Slogum Jarl och körde honom själv i Derbyt.

Flera hundra segrar senare kan Liv se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. Så sent som 2013 var hon förresten på Solvalla och vann ett Internationellt damlopp – med åtta längder!

2012 hade Berit Tveter-Alm (född 1952) visat samma takter och vunnit på Solvalla. Sitt första lopp körde hon redan som 14-åring 1966. Hon har vunnit det mesta, bland annat NM för damer tre gånger. Berit vann också Kai Eriksens minneslopp på Bjerke med Proprietaeren 1982. Berit har representerat Norge i massor av lopp i hela Europa och prisskåpen hemma är fulla med medaljer och pokaler. Hon blev också första kvinnan i FEGATs (den europeiska travamatörföreningen) styrelse. 2010 blev hon sedan hedersmedlem i FEGAT.

Reidun Böhn (född 1954) var i många år en stor färgklick i norsk travsport. Vi förknippar henne med Prakastian som slog världsrekord och var med i Oslo GP och Olympiatravet. En annan stjärna var Habib som tände till när han kom till Reidun och vann 12 norska V65-lopp på ett år. Hon hade även ett finger med i leken när Sugarcane Hanover vann March of Dimes i USA 1988 och när Spin Lama vann Årjängs Stora 1993.

Idag bor hon i Sverige och föder upp travhästar. Men tränar också sju hästar. När hon hade som mest hästar i Norge så tränade hon tio gånger fler. Hennes Nattbris vann så sent som i februari i år lopp på Romme i Borlänge. Killen som körde är en gammal bekant från Norge – Dagfinn Aarum.

Det var de här tre som vi plockade fram som isbrytare. Norsk Travsport 2020 har så många fler kvinnor som lyckas. Ett exempel: 2015 vann Amanda Robertsen fyra travlopp samma tävlingsdag på Leangens travbana i Norge.

Bilden: Tor Wollebaek och Reidun Böhn efter segern med Kaxen N.O. i Säterbest Minne på Solänget den 8 september 2018.