Nytt regelverk för Hall Of Fame

20 maj, 2019

Nordiska Travmuseet i Årjäng är kanske mest kända för sitt arbete med Hall Of Fame. Sedan starten 2007 har 50 av travsportens största profiler valt in i Hall Of Fame. Nu tar man nästa steg och ändrar i regelverket så att fler kan väljas in.

 

Torbjörn Jansson

2007 när man drog igång Hall Of Fame efter en idé av Stig Carlénsson valdes Sören Nordin och Ulf Thorsen in. Ifjol var det dags för Elding, Viking Kronos och Torbjörn Jansson. I år öppnar man dörren för fyra nya namn. Vilka kommer att avslöjas under Elitloppshelgen.

Men hur går det till att vaska fram dessa fyra?

Travsportens Hall Of Fame är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Många tror nog att det är Travmuseet själva som väljer in kuskar, tränare och hästar i Hall Of Fame. Men så är inte fallet. Det är en kommitté bestående av representanter för de båda ländernas journalistklubbar som fattar beslut om vilka travsportprofiler som ska väljas in i Hall Of Fame. Men medlemmarna  i Nordiska Travmuseet har nomineringsrätt, och kan på så vis påverka vilka profiler som väljs in.

I botten har alltid legat ett regelverk, som man nu justerat. Numera kan till Hall Of Fame väljas in profiler från andra länder som haft stora framgångar i Sverige eller Norge Och omvänt. Profiler från Sverige och Norge som haft stora framgångar i andra länder kan nu nomineras och väljas in i Hall Of Fame – travets storheter.