Olle Goops siffror matchas av få

Svenska Travligan (STL) avgörs denna vecka på Axevalla. Banans meste champion heter Olle Goop – en av Sveriges mest framgångsrika kuskar. Totalt vann Olle 17 championat på Axevalla, åren 1977-2001. Summa summarum tog han 6 745 segrar som kusk och 7 696 som tränare. Man får leta jorden runt för att hitta någon som matchar de siffrorna. Och då om inte förr så förstår man Olles storhet.

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Olles första seger togs i april 1966 hemma på Rättvik. I början var det sparsamt med segrar men 1967 vann han lopp med Certain (Banjo Boy-Lorry Volo) och 1968 med  Limbo (Carné-Jannie). Dessa två kan sägas vara Olles första segerstaplare. Med Limbo vann han 57 lopp, medans han nöjde sig med 25 med Certain.

En annan av Olles tidigare segermaskiner var Cantal (Spenter-Primsy), en bror till Brimsgutten och Steggsy. Med Cantal vann Olle hela 34 lopp. 1970 var lite speciellt. Då vann de 13 lopp tillsammans. I 12 av dessa startade de utom toton!

Under de första åren nöjde han sig med segrar på Rättvik, Romme, Gävle och Bollnäs. Men med just Limbo skulle Olles ta första seger på Solvalla en januaridag 1969. Kanske var det då han började fundera på att spänna bågen än hårdare.

Olle valde mellan Solvalla och Åby när flyttplanerna så småningom blev mer konkreta. Han valde Åby. Första segern på den banan tog han 26 oktober 1972 med Narold Scotch. Det var Olles seger nummer 490. Så när han flyttade till Åby så hade han inte vunnit 500 segrar. Men det skulle komma mer.

Narold Scotch blev också den häst Olle fick segerdefilera med först på Axevalla. I maj 1973 skedde det. Olle gjorde succé på västkusten. Direkt blev han champion på Åby (totalt blev det 26 raka championat på Åby) och 1974 tog han sin första riktigt stora seger när Knabe vann Åby Stora Pris. Det var i april. Sedan fortsatte de med att vinna Svenskt Mästerskap i augusti. Åbys publik hade då för länge sedan tagit Olle till sitt hjärta!

Sedan har det rullat in segrar i en sällan skådat takt. Champion har han blivit på Arvika, Axevalla, Bollnäs, Färjestad, Romme, Rättvik, Åby och Åmål. 66 gånger! Allsvenska kuskligan vann han första gången 1971 och så sent som 1997 var han herre på täppan. Under tio år vann han mest lopp i Sverige. Toppåret var 1996 då Olle kom upp i 287 segrar.

Axevallas största lopp StoChampionatet har Olle vunnit flera gånger. 1979 med May Björn, 1983 med Sweet Bear,  1986 med Intact och 1999 med  Princess V. Lägg därtill tränarsegrar Tamila Gloria 1989 (Jim Frick körde) och Carolinas Mystic 1997 (Björn Goop körde).

Olle har vunnit det mesta som går att vinna. Unghästlopp och Elitlopp. Nu för tiden deltar han med glädje i sonen Björn verksamhet och när Björn vinner något storlopp så är alltid Olle en av de första att gratta, som senast i Paris när Björn vann Prix d’ Amérique med Face Time Bourbon (se bilden).

Olle är oerhört populär runt omkring i Sverige och utomlands. Korrekt i alla situationer och tid har han med alla. En prydnad för sporten! Att räkna upp hans alla framgångar är svårt. Han har vunnit så oerhört mycket. Men nog säger det mycket om Olle att han blivit både Årets körsven och Årets tränare, utsetts till Travets Hedersambassadör och valts in i Hall Of Fame!