Överveterinär Peter Forssberg fick i helgen sin doktorshatt då han utsågs till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Han utsågs till hedersdoktor bland annat för sitt arbete med hantering av smittsamma sjukdomar och ett stopp för användning av anabola steroider. Hos oss på Nordiska Travmuseet i Årjäng har Peter också bidragit med sin kunskap då han suttit med i styrelsen ända från starten för 25 år sedan.
Att utse någon till hedersdoktor är en högskolas eller ett universitets sätt att tacka någon som gjort speciella och anmärkningsvärda insatser. Innan någon kan utses måste det dock komma ett förslag. I Peters fall så var det hela 17 professorer och docenter som föreslog att han skulle utses till hedersdoktor.
I år utsågs sex nya hedersdoktorer, där tre kom från Sverige och Peter var den enda från fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Att personer knutna till travsporten utses är ovanligt. Travsporten har ändå en lång historia i Sverige, men hedersdoktorer i Uppsala finns det nu bara två som utnämnts för sina insatser inom travsporten. Gert Lindberg (tidigare vd på ATG) och Peter Forssberg.
– Det blir som ett kvitto på att jag gjorde en insats för både för sporten och hästarna som jag älskar och att jag haft med mig ett vetenskapligt förhållningssätt, så som jag blivit lärd på SLU säger Peter på SLU:s hemsida.
Peter var under lång tid ansvarig för medicinska hästkliniken på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Där behandlade han hästar och utbildade nya veterinärer. Inte sällan kom tränare från Solvalla dit och ville ha hjälp. En flitig kund var Jim Frick, som hade stall i Rimbo. Peters resa gick sedan vidare till AB Trav och Galopp (ATG) och Svenska Travsportens Centralförbund (STC) där han var överveterinär.
Vad är din största bedrift?
– Ett tydligt regelverk och utbildning i hanteringen av smittsamma sjukdomar och ett åtgärdspaket för dom som inte sköter sig.
– Det och att jag satte stopp för bruket av anabola steroider på hästar. Jag fick faktiskt till ett förbud i Europa, helt utan dramatik, säger Peter Forssberg.
Som hedersdoktor höll han i fredags ett föredrag (förebyggande och kontroll av smittor, dopning och djurvälfärd – hästsportens veterinära grundbult) i Loftets hörsal, Ultuna i Uppsala och i lördags fick han sin doktorshatt, ring och diplom.
Att Peter också skulle engagera sig så hårt i Nordiska Travmuseet i Årjäng var mer eller mindre en slump. För, i mitten på 90-talet besökte Peter Årjängstravet med några ATG-kollegor i samband med sommaren V75-tävlingar på ”Sveriges vackraste bana”. Man bodde på Sommarvik och det var under den helgen Peter för första gången hörde talas om planerna på ett museum i Årjäng. De närmaste åren jobbade han intensivt med museet.
– Man kan säga att jag var kontakten mellan vad som skedde i Årjäng och Svenska Travsportens Centralförbunds styrelse, berättar han nu snart 30 år senare.
När väl en styrelse för Nordiska Travmuseet bildades tog Peter plats där. Han satt som ordinarie i styrelsen i ca 15 år och var under olika perioder ledamot eller vice ordförande. I samband med sin pension blev han suppleant, något han är än idag. Vilket i sin tur innebär att han som enda person deltagit i styrelsearbetet från starten, eller i mer än 25 år.
För sina insatser har Peter utsetts till hedersmedlem i Nordiska Travmuseet.
Fotnot: Gert Lindberg och Jim Frick är båda invalda i Hall of Fame.
Hasse Svennehed