Readly Express – självklar i Hall of Fame

Readly Express föddes till stjärna och ingen kan säga att han inte levde upp till förväntningarna.
Och mer därtill.
Han vann Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-Derby, Europaderbyt och ingen kommer någonsin glömma när han besegrade Bold Eagle i en av tidernas bästa upplagor av Prix d’ Amérique 2018.
Nu finns han för alltid med i den svenska travsportens Hall of Fame.

Från början hette han Caddie King of Dream. Den första avkomman till Caddie Dream var också mamma upp i dagen när han knubbig och med ädelt huvud tog sina första steg på Haras Montmirel i Normandie. Det var där som bridgekompisarna Johan Dieden och Olle Carlsson hade sina fölston som alla fick föl med Caddie. Ca för Carlsson, ddie för Dieden.
Så fort Rolf och Kirsi Andersson köpte hästen döptes han om till det namn en hel travvärld nämner med en enorm respekt – Readly Express.

Vann de klassiska loppen

Viking Kronos som morfar och Ready Cash som pappa är sällan fel och Readly Express fall blev det väldigt rätt.
Timo Nurmos ville ha honom från första dagen han såg honom, men det var inte världens mest träningsvilliga tvååring som kom till Nurmos efter inkörning och en träningsvinter i norra Finland.
– När han väl började springa i november som tvååring förstod jag att det var en bra häst, har Nurmos sagt efteråt.
När Readly Express var tre år 2015 inleddes en av de bästa svenska travhästkarriärerna vi någonsin har sett.
Nio starter och sju segrar inklusive Svenskt Trav-Kriterium hade satt Readly Express i topp i kullen, men det skulle komma mycket mer.
Som fyraåring vann han både Svenskt Trav-Derby på Jägersro och Europaderbyt på Vincennes. Arenan där han senare skulle bli odödlig.
Femåringssäsongen inleddes först i juli, landade i en seger på världsrekordet 1.09,9 över 2 140 meter med bilstart i Jubileumspokalen, fortsatte med SM-seger och där och då avslöjade Timo Numros planen han slipat på länge.
– Huvudsaken nu är att han är i form till Prix d’ Amérique.

Perfekt genrep

Både 2016 och 2017 hade Bold Eagle vunnit loppet och gick nu mot att bli en av de största i den franska travhistorien med tre raka segrar.
Platsen i Prix d’ Amérique säkrades via seger i femåringsloppet Prix Ténor de Baune på självaste julafton. Efter ett perfekt sista genrep (trots att han för första gången i livet slutade sämre än tvåa) som trea i Prix de Belgique pratades det till och med om att Readly Express skulle bli favorit i Prix d’ Amérique.
Nu blev det till slut inte så. När loppet startade stod Bold Eagle i 3,10, Readly Express i 3,50. Och det blev en av de bästa och mest ursinniga upploppsdueller vi någonsin har sett.
Björn Goop som körde Readly Express hade ett stort mål i början, han skulle finnas med i den främre tredjedelen av fältet. Bold Eagles kusk Franck Nivard hade en ännu mer specifik plan. Han skulle hitta ryggen på Goop och Readly Express.

Spännande upplopp

Efter sju omstarter lyckades båda kuskarna perfekt med sina planer. Goop och Readly Express satt i andra utvändigt, i tredje utvändigt fanns Bold Eagle och i fjärde utvändigt det näst största hotet, Belina Josselyn. Att Readly Express skulle tvingas dra fram sina två värsta konkurrenter var solklart.
700 meter från mål kunde Goop inte sitta kvar i andraspår längre och attackerade. Klistrad i rygg fanns Bold Eagle, som några meter in på upploppet fick full anfallsorder. Resten är en klassiker. 150 meter från mål var de sida vid sida, kort senare hade Bold Eagle kopplat grepp och såg ut att gå mot sin tredje raka seger, men då plockade Readly Express fram det som var hans allra främsta verktyg – löphuvudet av guld. Han ville alltid vinna.
30 meter före mål tog svenskarna på läktarna ny luft i sina lungor när Readly Express hade ätit tillbaka centimeter för centimeter. Kort senare såg vi alla vad som skulle hända. Readly Express skulle vinna Prix d’ Amérique.
– Jag har en häst som inte viker ned sig. Han ska bara vinna loppen, sa en tagen Rolf Andersson efter loppet.

Vann i Nice

Efter segrar i bland annat Jämtlands Stora Pris och SM blev det ytterligare en vinter i Frankrike. Och det blev ytterst nära att Readly Express blev en dubbel segrare i Prix d’ Amérique. Men efter en stentuff resa utvändigt om ledaren blev Belina Josselyn och Looking Superb för tuffa den allra sista biten.
Revanschen kom dock blixtsnabbt när Readly Express var överlägsen i Prix de France. Några veckor senare gjordes den första starten över kort distans när Readly Express vann, på 1.08,9, Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer och då var återigen en ny plan i sikte. Elitloppet på Solvalla.

Avsked efter Elitloppet

Finlandia Ajo blev det enda loppet före Elitloppet och där meddelade Rolf Andersson att Elitloppet blir Readly Express sista start i karriären.
Efter en säker seger i försöket såg det också ut som att det skulle bli det perfekta slutet.
Det blev det inte, men det blev ett slut vi aldrig glömmer. I försöket hade Readly Express ena hov spruckit. Den limmades ihop, men när Björn Goop testade Readly Express i lite högre farter efter defileringen insåg både Björn Goop, Timo Nurmos och Rolf Andersson att det inte skulle gå att starta.

Då fattade Björn Goop beslutet att låta världens bästa publik hylla Readly Express ändå. En gråtande Goop körde fram till E-läktaren och det var många ögonpar som också tårades när en champion tog sitt avsked från tävlingsbanan.

Avelshingst på Menhammar

Samma dag sade Menhammars stuterichef, där Readly Express betäckt sedan han var fyra år 2016, Johan Hellander så här:
– Rent statistiskt går det inte att slå tävlingsprestationerna, men jag tror baske mig att han kommer visa sig ännu mer värdefull för svensk avel.
Hellander ser ut att få rätt. Eller vad sägs om att kulltopparna Calgary Games och Honey Mearas återfinns i hans första kull?

Motivering:

Han föddes till stjärna och infriade alla förväntningar och mer därtill. Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Dderby var bara början på en karriär som kröntes med en fantastisk seger i Prix d’ Amérique och avslutades med ett gripande avsked framför Elitloppspubliken på Solvalla. Välkommen till Hall of Fame, Readly Express.