Så går det till

Vi på Nordiska Travmuseet i Årjäng är kanske mest kända för vårt arbete med Hall of Fame. Sedan starten 2007 har 65 av travsportens största profiler valt in i Hall of Fame. På fredag och lördag kommer årets invalda att hyllas här i Årjäng. Sedan står det inte på förrän arbetet med nästa års invalda startar.

2007 när man drog igång Hall of Fame valdes Sören Nordin och Ulf Thoresen in. Sedan fylldes det på med Stig H Johansson och Steggbest 2008, Karsten Buer och Big Noon 2009 osv. I år, 15 år efter starten, öppnar vi dörren för fem nya namn. De är Robert Bergh, Timo Nurmos, Readly Express, Liv Haslie och Jomar Blekkan.

Men hur går det till att vaska fram de som slutligen väljs in?

Travsportens Hall of Fame är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Det är en kommitté/styrgrupp som träffas och de som till slut väljer in nya medlemmar i Hall of Fame är representanter för de båda ländernas journalistklubbar.

Medlemmarna  i Nordiska Travmuseet och SHK har nomineringsrätt och de kan på så vis påverka vilka profiler som väljs in.

I botten har alltid legat ett regelverk, som relativt nyligen justerats. Numera kan till Hall of Fame väljas in profiler från andra länder som haft stora framgångar i Sverige eller Norge och omvänt. Profiler från Sverige och Norge som haft stora framgångar i andra länder kan nu nomineras och väljas in i Hall of Fame – travets storheter.

Hur många som väljs in är en budgetfråga och antalet invalda varierar från år till år. Bilden: Stig H Johansson valdes in 2008. Foto: TR Bild