Spikeld invald i Hall of Fame

Spikeld hadde en fantastisk karriere. Han vil for alltid huskes som den første kaldblods-hesten som sprengte den magiske 1.20-grensen. Også i avlen har han satt dype spor.

Spikeld ble oppdrettet av Ingrid Gjersøyen Rolstad og hadde selveste Spikdona som mor. Med Elding som far var det rimeligvis en hest det tidlig ble knyttet store forventninger til. Selv om Spikeld vant 10 av 13 løp som 3- og 4-åring, var det ikke slik at han var dominanten i årgangen. Trener Kjell Håkonsen matchet Spikeld forsiktig for eier Eirik Djuve og startet mest hjemme på Forus. Derby hadde han imidlertid sett seg ut som det store målet og etter å ha vunnet suverent i kvalifiseringen, kom Spikeld til finalen som den klare favoritten. Han måtte gå utvendig for Røder, dermed smatt Slogum Jørn forbi til seier og Spikeld måtte nøye seg med sølvet.

Den største seieren til Spikeld som unghest ble dermed Midtsommerløpet på Jarlsberg. Han skulle imidlertid ta sitt monn igjen til de grader som eldre. Allerede som 5-åring viste Spikeld at Norge hadde en ny kaldblodsstjerne på gang. Hele 14 seirer på 19 starter ble det den sesongen.

Som 6-åring var han ikke mindre imponerende med 20 seirer på 25 starter. Han vant blant annet både Lars Laumbs løp og Jacob Meyers pokalløp den sesongen – de to mest tradisjonelle løpene en kaldblods kan vinne, og løpene som bare kan vinnes én gang. Spikeld senket rekorden til 20,3 den sesongen. Det var et forvarsel på hva som skulle komme…

For i år 2000, som 7-åring, leverte Spikeld et av tidenes løp av en norsk hest. Ingen kaldblods hadde til da kommet under den magiske 1.20-grensen. Spikeld ikke bare snek seg under, han sprengte hele skalaen den 29. august på hjemmebanen Forus. Med trener Håkonsen i vogna var det signalisert at det skulle kjøres for rekord. Passeringene var vanvittige 17,0/500 og 16,5/1000. Det gikk på stumpene på oppløpet, men oppildnet av et meget entusiastisk publikum kom Spikeld i mål på 18,6a/1 600. 18,6 vil for alltid bli husket som en magisk kilometertid, en historisk kilometertid.

– Jeg fikk ikke med meg passeringstidene, men skjønte at det gikk fort. 18,6 er langt i overkant av hva jeg hadde trodd. Jeg kan nesten ikke fatte at en kaldblodshest kan trave så fort, sa Kjell Håkonsen etter bragden.

Spikeld fortsatte å rade opp seirer. I 2000 vant han 19 av 23 starter. Året etter ble det 21 seirer på 26 starter, mens han tok 14 seirer på 24 starter i 2002 – inkludert NM-triumf på Sørlandets travpark. Spikeld var en vinnerhest helt til han la løpsskoene på hylla i 2006 med en fasit på 127 seirer på 186 starter. Spikeld vant de fleste store løpene en eldre kaldblodshest kan vinne.

De første føllene etter Spikeld ble født i 2000. I avlen holdt han det gående til de siste avkommene så dagens lys i 2018. Han produserte en rekke millionærer og storløpsvinnere. Vi nevner Lome Kongen, Horgen Tore, Steinfaks, Torpa Carl, Vertigo Prins, Vinnelykka, Tyri Svarten, Tord Viking, Vertigo Bjørn, Torpa Glad, Lome Stjernen, Vesle Frøken Støen og Astra R.B.

Motivering:

Spikeld er en av de beste kaldblodshestene Norge har fostret. Spikeld skrev seg inn i historiebøkene med gullskrift da han travet 18,6ak i 2000 og ble tidenes første kaldblodshest under 1.20. Spikeld har også levert til gull i avlen.