Stefan Melander – storloppens mästare

På lördag gästar Svenska Travligan (STL) Sundbyholm i Eskilstuna och där ska Gulddivisionen i form av Mälarpriset avgöras. Ett av alla de storlopp runtomkring i Sverige som Stefan ”Tarzan” Melander vunnit. Stefan har meriter som få och han har vunnit de allra största loppen, inte bara i Sverige utan även i Frankrike och USA.

Stefan Melander kallas sällan annat än ”Tarzan”. Namnet fick han av Håkan Wallner för att han svingade sig mellan olika jobb på Solvalla, likt seriefiguren Tarzan i sina lianer.

Stefan har inspirerats och haft samarbeten med många. Håkan Wallner och Berndt Lindstedt är två. Sören Nordin en tredje. Örjan Kilström finns också med på listan. Alla är de invalda i Hall of Fame – liksom Stefan själv.

Stefan Melanders karriär innehåller mycket. Under sin tid hos Einar Andersson (även han invald i Hall of Fame) utvecklades den fotointresserade Stefan till en mycket duktig och framgångsrik hästfotograf.

Men han körde och tränade häst också. Först som amatör (vann många lopp med Mr Basket) och sedan som lärling. Som lärling vann han Travrondens Guldklocka 1991 och 1994, sedan fortsatte han med att vinna VM-loppet i USA 1995 med His Majesty.

I detta VM som skulle bli det sista innan uppehållet fram till 2015 drog C.R.Kay Suzie stenhårt i ledningen för att på upploppet få ge sig för S.J.’s Photo och han i sin tur för överraskningen His Majesty. Hästen som hemma aldrig hade startat i Gulddivisionen. Han hade börjat året med att vara tvåa i ett Klass I-försök inom V75. Då hade han tjänat 179 500 kronor. I VM fick han 1 125 300 kronor…

När Stefan blev proffstränare fortsatt han i samma spår och vann The Hambletonian på Meadowlands (Scarlet Knight 2001), Prix d’ Amerique i Frankrike (Gigant Neo 2006) och Elitloppet på Solvalla (Iceland 2010 och Nuncio 2016). En rätt hyfsad serie med världslopp.

Årets Tränare har han utsetts till tre gånger: 1998, 2001 och 2012. Totalt har Stefan vunnit ca 1 700 lopp som tränare och ca 700 segrar som kusk.

Stefan Melander valdes in i Hall of Fame 2014.