Tar Walmann sitt första Kriterium?

Roger Walmann har vunnit massor av storlopp för unghästar, både för 3-åringar och 4-åringar. Men aldrig Svenskt Trav-Kriterium. Men nästa lördag har han chansen att vinna sitt första Kriterium. Hästen som kan göra det heter Bedazzled Sox och körs av Torbjörn Jansson.

Bedazzled Sox är en son till fransmannen Brillantissime och stoet Out of the Kitchen, som importerades från USA till Sverige 2012. Bedazzled Sox har hittills gjort 12 starter och aldrig varit sämre än tvåa! Mest pengar har han tjänat i Margaretas Tidiga Unghästserie (etta), korta E3-finalen (tvåa på 10,9a) och i E3-finalen (etta) i somras då han fick två miljoner kronor.

Nästa lördag – 24 september – startar Bedazzled Sox och Torbjörn Jansson, som kört i alla starter, från spår ett bakom bilen. Detta sedan han vunnit sitt försök i fredags, och Roger Walmann i sin tur vunnit lottdragningen och fått välja spår först.

Bedazzled Sox föddes 2019 och föddes upp av Joakim Boholm, Tom Holm och Craig Mitchell. Han kostade 400 000 kronor på Åby Yearling & Mixed Sales 2020, när SRF Stable (Lennart Ågren ) köpte honom. Efter Roger Walmanns egen inkörning och med Torbjörn Jansson i sulkyn har hästen nu tjänat 3,6 miljoner kronor.

Walmann som minskat ner verksamheten har fått en rejäl nytändning. I stallet finns nu 41 hästar. 11 hästar är 3 år och Bedazzled Sox, som i stallet kallas Bosse Bildoktor, är den som tjänat allra mest. Att Walmann blir en faktor även framöver, borgar hela 18 stycken 2-åringar för.

Rutinerade Jansson har vunnit alla de klassiska unghästloppen. Hans vinnare i Uppfödningslöpningen är Belker (2018) medans han vann Kriteriet med Malabar Circle Ås (2002) och Derbyt med Beau Mec (2011).

Torbjörn Jansson närmar sig ett jubileum. Första segern som kusk tog han i Årjäng sommaren 1973 med familjehästen Way. Vilken innebär att nästa sommar är det 50 år sedan första segern!

Walmann och Jansson är alltså två rutinerade herrar. Walmann född 1953 och Torbjörn 1954. Båda är förresten invalda i Hall of Fame. Nu samarbetar de och efter att ha vunnit ca 7 500 lopp är det inte rutin som saknas. Kanske bär det nästa helg till ytterligare en klassisk seger, i så fall den första i Svenskt Trav-Kriterium för Walmann och den andre för Jansson.

Fotnot: Kriteriet för ston heter Svenskt Trav-Oaks och det har Roger Walmann vunnit fem gånger. Hans segrare är Giant Diablo (2003), Alexia Ås (2004), Tamla Celeber (2010), D’One (2013) och Spoil Me (2015). Svenskt Trav-Derby har han vunnit med Colombian Necktie (2006) och Derbystoet med Calamara Donna (2009).

Bilden: Bedazzled Sox och Torbjörn Jansson segerdefilerar på Sundbyholm efter segern i E3. Foto: TR Bild.