Torbjörn Jansson vann premiäråret

4 november, 2019

1991 föddes Breeders’ Crown i Sverige. Närmare bestämt under en novemberhelg på Axevalla. De två BC-loppen vanns av Miss Hambleton (lördag) med Peter Lindblom i sulkyn samt Noble Tilly (söndag) och Torbjörn Jansson. En halv miljon till båda.

 

 

Torbjörn Jansson hade för övrigt en toppenhelg då han också vann Gulddivisionen på lördagen med Peace Corps. När han sedan vann med Noble Tilly blev han så glad att han räckte högra handen i skyn. Något som Torbjörn varit ganska försiktig med genom åren.

Jansson har vunnit många lopp, över 4 500 och det rullar fortfarande på. I år ligger han nu på 63 segrar och de senaste åren har han varit stabil på 65-85 segrar varje år. Han vann lopp på Solvalla i onsdags och han var ytterst nära att vinna Silverhästen i lördags.

Torbjörn är hårt knuten till Axevalla. Delar av hans uppväxt skedde där då hans pappa Torsten Jansson växelvis var tränare i Åmål och på Axevalla. Torsten var duktig och vi minns landslagshästen Vilde Ville och Vilden som vann Kungapokalen.

Torbjörn var tidigt lärling hos Jan ”Purjo” Andersson på Stall Dalia och sedan följde flera perioder på Solvalla där han jobbade åt flera tränare innan han öppnade eget 1980.

Så fort Torbjörns namn nämns så tänker många på Elitloppsvinnaren Meadow Road (1985) men han har haft många kanoner. Peace Corps har vi nämnt. VM-vinnaren Atas Fighter L. är en annan, Lisa America en tredje. Men där finns många fler.

Torbjörn har vunnit de klassiska loppen här hemma och många storlopp i Europa och i Nordamerika. Dessutom är han ende svensk som vunnit på alla travbanor i Sverige.

Torbjörn har blivit utsedd till Travets Hedersambassadör och han valdes in i Hall Of Fame 2018.

På söndag körs det åter finaler i Breeders’ Crown. Denna gång på Sundbyholm i Eskilstuna. En av kuskarna heter Torbjörn Jansson.