Tusen gånger två

Tusenklubben startade 1977, efter att travförbundets Stefan Holmgren fått en snilleblixt. När vi nu nått fram och snart passerat 2021 så är det prick 100 kuskar som vunnit tusen segrar eller mer. Numera finns det en Tusenklubb till. Sedan 1962 har man också räknat tränares segrar och 58 stycken har nu tagit tusen segrar eller fler. Av dessa 58 har 43 lyckats nå tusen segrar både som kusk och tränare.

I år har tre tränare välkomnats in i Tusenklubben. I tur och ordning har Alf Jonsson (Bollnäs 23 januari med Tekno Jerven) , Hans-Owe Sundberg (Eskilstuna 1 juni med Ole) och Daniel Redén (Solvalla 10 september med Francesco Zet) nått tusen segrar.

Och fler knackar på dörren. Bland kuskarna närmar sig Örebros Lars Erixon, Solvallas Rikard N Skoglund och Rättviks Kajsa Frick medans tränarklubben snart utökas med Axevallas Ulf Stenströmer och Färjestads Magnus Jakobsson.

43 personer har alltså segerdefilerat tusen gånger eller mer både som kusk och tränare. En av de 43 är Solvallas Hans-Owe Sundberg som nu gått ut med att han efter en lång karriär slutar som travtränare vid nyår. Hans-Owe har tom 17 oktober vunnit 1 009 segrar som tränare och 2 290 som kusk.

Foto: Platsen är Solvalla och i almanackan står det söndag 18 augusti 1974. Rodetto och Hans-Owe Sundberg har nyss vunnit det första V65-loppet. Övriga på bilden är Gert Lindberg och Ingemund Bengtsson.