Unikt bildarkiv nu på Nordiska Travmuseet i Årjäng

20 maj, 2019

Nordiska Travmuseet i Årjäng och Svensk Travsport har tecknat ett avtal kring ett samarbete runt ett unikt bildarkiv. I Årjäng finns nu alla bilder som ägs av Svensk Travsport och som tagits före slutet av 90-talet. Här finns kulturskatter som bilderna på Frances Bulwark, Ego Boy och Legolas och massor av bilder på Sören Nordin, Berndt Lindstedt och Stig H Johansson.

SEGERDEFILERING ELITLOPPET 1973

De bilder som idag tas av Svensk Travsports dotterbolag TR Media lagras digitalt. Men de äldre bilder som fysiskt förr fanns i Hästsportens Hus, finns nu i Årjäng där Nordiska Travmuseet lagrar dem i lämpliga lokaler och vid behov scannar in de bilder som efterfrågas.

– Vi är stolta och mycket nöjda att kunna hjälpa Svensk Travsport med att vårda sportens historia i än större grad. Bildarkivet är en enorm kulturskatt med historiskt viktiga bilder. Att många av bilderna tagits av Einar Andersson, som är invald i Hall Of Fame, gör oss extra glada, säger Marita Arvidsson, chef för Nordiska Travmuseet i Årjäng.

I Årjäng finns nu hyllmeter efter hyllmeter med hundratusentals negativ i pärmar sorterade år för år. Här finns bilder på kända och okända två- och fyrbenta som tagits av Einar Andersson, Tomas Andersson, Eva Franke, Niclas Hammarström, Stefan Melander, Claes Kärrstrand, Mats Hansson, Thomas Blomqvist, Petri Johansson och många fler duktiga fotografer.

Dessa bilder har genom årens lopp hanterats av Einar Andersson Pressfoto (EAP), Kanal 75 och TR Media. Men nu finns de i Årjäng.

Nordiska Travmuseet har sedan tidigare en av Sveriges största samlingar av travlitteratur.