Vi bygger Solvalla Travmuseum

Vi på Nordiska Travmuseet i Årjäng håller just nu på att färdigställa Solvalla Travmuseum. Huvudstadsbanan som invigdes 1927 kommer den 26 mars efter 95 år att inviga sitt eget museum, byggt av oss. Där kan du lära dig mer om Solvallas och Elitloppets historia men också om de Solvallaprofiler som valts in i travsportens Hall of Fame.

Efter snart 25 års verksamhet i Årjäng hjälper vi nu Solvalla att ta hand om sin historia. Och vi kunde inte gjort det vid ett bättre tillfälle. Solvallas klassiska E-läktare, som byggdes 1955, är på väg att vakna till liv nu när publiken börjat återvända efter pandemin. Än mer trafik till den klassiska byggnaden på Solvallas upplopp bör det bli den 26 mars då invigningen av Solvalla Travmuseum sker i E-hallen under E-läktaren.

Själva museet, som vi jobbat med under hela vintern, innehåller fem olika utställningar. Det första man ser när man kommer in är Solvallas första startbil, en Cadillac från 1954 som i skånska Skurup fick vingar. 17 september 1961 körde Solvalla sitt första lopp med denna bil. Uffe Kejlstrup och Sören Nordin vann.

Solvallas största lopp – Elitloppet – spelar så klart en central roll. Solvalla Travmuseum har en Elitloppsjukebox och plaketter med alla Elitloppsvinnare sedan 1952 då Permit vann – 70 år sedan nu i år!

De två största utställningarna innehåller Solvalla historia och en hyllning till alla från Solvalla som valts in i travsportens Hall of Fame. Först in var Sören Nordin, som också var förste svensk, 2007. Senaste invalda Solvallaprofil är Maharajah som valdes in 2021.

Sist men inte minst en utställningslokal för tillfälliga utställningar. Vi öppnar med en fotoutställning där Solvallafotograferna ställer ut sina egna favoritbilder.

Premiär som sagt den 26 mars och Solvalla Travmuseum är sedan öppet varje tävlingsdag.