Vinner Björn Goop Jubileumspokalen?

På onsdag kör Solvalla Jubileumspokalen där vinnaren får 1,5 miljon kronor. Favorit blir San Moteur och Björn Goop. Både häst och kusk har lämpligt nog toppform, nu när de jagar sin första seger i storloppet som San Moteurs pappa Panne de Moteur vann 2013.

Foto: Malin Albinsson

Tidigare i år gick Olle Goop bort. I lördags skulle Olle ha fyllt 79 år och samma dag passade sonen Björn på att vinna Åby Stora Pris med Moni Viking. En häst som Björn både tränar och kör, så toppformen finns där för både stall och kusk.

Storloppen kommer tätt nu och på onsdag är det dags för Jubileumspokalen på Solvalla. Ett lopp Olle Goop vann tre gånger. Björn ska på onsdag försöka ta sin första. Hans vapen är San Moteur, som av många betraktas som en av de allra bästa hästarna i Sverige. Kanske den bästa.

San Moteur går alltid bra på Solvalla, där han trivs. Sanningen är att hästen startat på Solvalla åtta gånger och vunnit sju. Den gången han inte vann var han tvåa, slagen med några decimeter. Nu har hästen sitt livs form. Fem starter i år har givit fyra segrar och ett andrapris (förlusten kom i Oslo Grand Prix där Björns häst flög fram efter galopp). Bästa vinnartiden i år är 09,4ak, på snabba hemmabanan i Karlstad. Senast vann han på 10,7am, på just Solvalla.

Men, egentligen spelar inte tiderna så stor roll, utan det vi alla gillar är vilket ”tryck” det är i hästen. När han tar i så verkar han svår eller omöjlig att stoppa. Att ägarna, som matchat försiktigt och länge siktat på just Jubileumspokalen och EM för 5-åringar i Paris, nu börjat att fundera på VM i USA visar hur höga tankar de har om hästen som onekligen har mycket kvar att ge. På tre säsonger har han än så länge bara startat 19 gånger (och tagit 14 segrar).

Björn trivs också bra på Solvalla, där han vunnit Elitloppet och varit kuskchampion. Klockan 21.30 på onsdag vet vi hur det går i årets upplaga av Jubileumspokalen. Kanske kan han och San Moteur då vinna och börja planeringen för kommande lopp utomlands. Oavsett om det blir USA eller Frankrike. Eller båda!

Solvallas onsdagstävlingar bjuder på topplopp efter topplopp. Ett är Jäntungens lopp där Grisle Odin G.L. och Oppgårdsdrängen får de flestas röster.

Jäntungen var en mycket bra tävlingshäst på 50-talet. Bäst gick det när hon var 5 år (1954), då 13 starter gav 11 segrar (över 84 i segerprocent). Totalt gjorde hon 134 starter och var bland de tre första 84 gånger (51-19-14). En viss Stig H Johansson var skötare till Jäntungen under en period.

Som fölmärr fick Jäntungen sju avkommor. En var Steggjänta (efter Steggbest). Hon blev så småningom mormorsmor till Järvsöfaks, en gigant både på banorna och i avel.

Fotnot 1: Solvalla hade premiär 1927. När man fyllde 25 år startade man Elitloppet. När man fyllde 50 år 1977 startade man Jubileumspokalen. Nu är dessa två lopp tillsammans med Kriteriehelgen det bästa Solvalla kan erbjuda och visst vore det lite extra kul om Solvalla kunde uppfinna något nytt stort när man fyller 100, om fem år.

Fotnot 2: Både Olle och Björn Goop är invalda i Hall of Fame. Olle tog steget in 2013 och Björn 2016.

Bilden: Segerdefilering från segern hemma på Färjestad under påskhelgen då San Moteur vann på 09,4ak och visade att han skött vinterträningen på bästa sätt och som 5-åring tagit steget upp till eliten. Foto: Malin Albinsson – TR Bild.