Hall of Fame: Gunnar Nordin

Gunnar Nordin var en av de största travtränarna i landet. Han vann storlopp under fyra decennier med hästar som Silver Princess, Gay Noon, Pluvier III och Opal H. Gay Noons seger i Ryssgalan 1954 och Pluvier III:s seger i VM-loppet på Roosevelt Raceway 1965 var oväntade men segern med Opal H. i Derbyt 1975 var desto mer väntad. 


Fakta

Född 13 december 1914 – död 30 december 1980
Segrar: 2 371
Inträde i 1 000-klubben: 1961
Kända hästar: Lime Abbey, Gay Noon, Pluvier III, Opal H och Plumona R.S.
Meriter: Tio championat på Solvalla, Allsvensk champion 1968, vann Uppfödningslöpningen 6 ggr, Kriteriet 6 ggr, Derbyt 9 ggr, SM 3 ggr, VM och Åby Stora Pris.


Invald i Hall Of Fame: 2013

Gunnar Nordin, mellanbrodern i Nordintrion, kallades ”Eleganten”. Det var verkligen mitt i prick, han var snyggt klädd både privat och i sulkyn, han presenterade sina hästar i elegant och propert skick, han körde med utstuderad snitsighet så att hästarna med små medel presterade sitt bästa och han uttryckte sig välformulerat. 

Gunnar var perfektionisten som var noga med allt och det gav resultat. Gunnar är en av de verkligt stora i svensk travhistoria, det var professionalism i alla led och han var mycket trevlig att lära känna. När man kom till stallet hade han alltid tid en liten stund och det var intressant och stimulerande att få ta del av hans åsikter.

Gunnar Nordin kunde träna och köra alla typer av hästar. Inom travet är han med i den yppersta kategorin, d v s Mästarnas Mästare. Nordinfamiljen dominerade travet i Sverige under en epok som sträckte sig över 60 år och familjens betydelse kan inte nog uppskattas.

När pappa E J Nordin flyttat ner till Solvalla på 1920-talet var Gunnar för ung för att följa med och det var inte meningen (precis som för yngre brodern Sören) att det skulle bli en travtränarkarriär. Som tur var lotsades alla bröderna in på den smala vägen mot vinnarcirklarna och resten är som det heter; historia.

E J Nordin och hans söner var kända som innovatörer, de ville förändra, förnya, förbättra och förenkla. Gunnar Nordin lade mycket stor omsorg vid balanseringen av sina hästar. Han var skoningens mästare och förfinade t ex päronskon. Gunnar smidde själv och det var små marginaler när skornas vikt skulle smidas fram för att uppnå maximal effekt. Det hindrade dock inte honom från att köra hästar barfota redan på 1970-talet. 

Alla Nordinbröderna var kända för att vara duktiga läromästare. Förr var det även tradition att stallets lärlingar fick fina chanser att köra topphästar och Gunnar var ett föredöme att lotsa fram lärlingarna. Dagens toppkuskar i form av Torbjörn Jansson och Kaj Widell fick tidigt chansen av sin chef Gunnar och de svarade genom att bli duktiga både på att träna och köra häst. 

Gunnar Nordins sätt att träna och köra häst var utstuderat genomtänkt. Hästarna tränades utan att köras i botten, hästens psyke var i centrum. Dessutom tränade han ofta stona hårdare än hingstarna, bra för moralen menade Gunnar. 

De taktiska uppläggen i loppen var ofta att köra avvaktande, välja rätta positioner för att dyka upp på målrakan med friska krafter. Många spelare hade svåra stunder ända fram till mållinjen där Gunnar satt och tittade på konkurrenterna, en dryg nos före, men den noslängden var säker. 

Gunnar Nordins storhetstid var under 1950 - 60-talet men han vann Uppfödningslöpningen redan 1941 med Silver Princess och vann sitt sista Derby med totalt överlägsne Opal H. 1975. Bästa stoet han tränat var derbyvinnaren 1943, stoet Lime Abbey. Bästa hingsten var Gay Noon, den lille krigaren som orsakade jubelstorm vid Ryssgalan 1954. Gay Noon felade från start, det var en stor envig mellan Frances Bulwark och ryske Gibrid upploppet ned men längst ut kom Gay Noon och hann fram till sedvanlig segermarginal för Gunnar Nordin, huvud och hals, mycket säker, utan vidlyftig drivning.

En annan märkeshäst var Stall Hernös Pluvier III som mycket överraskande vann VM på Roosevelt Raceway 1965. Hästen var visserligen franskfödd men Gunnar Nordin visade svensk travsports storhet, något som amerikanarna senare verkligen fick räkna med. 

Gunnar Nordin kunde träna och köra alla typer av hästar. Inom travet är han med i den yppersta kategorin, d v s Mästarnas Mästare. Nordinfamiljen dominerade travet i Sverige under en epok som sträckte sig över 60 år och familjens betydelse kan inte nog uppskattas. Gunnar Nordin kallades ju för ”Eleganten” och det smeknamnet passade mycket bättre än ”Bananen” som han fick heta i samband med att han fått en klargul dress. En på alla sätt trevlig man, trivsam för sin personal och säkerligen trivdes hästarna hos honom också.           

Född 13 december 1914 - död 30 december 1980
Segrar: 2 371
Inträde i 1 000-klubben: 1961
Kända hästar: Lime Abbey, Gay Noon, Pluvier III, Opal H och Plumona R.S.
Meriter: Tio championat på Solvalla, Allsvensk champion 1968, vann Uppfödningslöpningen 6 ggr, Kriteriet 6 ggr, Derbyt 9 ggr, SM 3 ggr, VM och Åby Stora Pris.

 

Foto: TR Bild