Hall of Fame: Jomar Blekkan

Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Det har gitt over 4500 seire, to landschampionat, fire NM, to championat på Biri, fire i Harstad, sex i Östersund, 30 på hjemmebanen Leangen og en lang rekke med klassiske storløpsseire.


Fakta

Namn: Jomar Blekkan
Född: 1954


Invald i Hall Of Fame: 2022

Og den trønderske eventyrhistorien kommer ikke til å stoppe der. Tross sine 68 år har han ingen planer om å legge hjelmen på hylla. I desember tok han sitt 30. og siste championat på nå nedlagte Leangen. Banen som ligger bare noen få kilometer fra gården på Jakobsli. Nå er banen solgt til boligformål og løpene flyttet til Orkla Arena. “Det blir en times reise mot dagens fem minutter, men jeg blir med videre. Helsa er bra, tilgangen på løpshester bedre enn på lenge og sulten er der fremdeles. Jeg har ingen planer om å trappe ned”, forsikrer Jomar Blekkan.

Hest hele livet

Med både far Olaf (tre Leangen-championat) og onkel Lars (fire championat) som travtrenere var det aldri noen tvil om hva Jomar skulle velge som yrke. Selv om han faktisk var bildekkselger i to år før han tok ut sin profesjonelle trenerlisens i 1977 – 23 år gammel.

“Jeg gikk på trenerskolen sammen med blant andre Liv Haslie, men solgte faktisk bildekk en periode før jeg tok ut lisensen. Kjøre hest begynte jeg med tidlig. Allerede som femåring fikk jeg prøve meg. Det endte ikke så bra. Hesten stoppet, jeg datt mellom den og den tunge vogna. Da hesten gikk videre ble jeg kjørt over. Jeg brakk alle ribbein, sprakk milten og svevde mellom liv og død, men overlevde uten varige mén”, sier mannen som vant sitt første løp som 16-åring og har tatt ytterligere 4550 seire etterpå.

Juryns motivering: Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Det har gitt over 4550 seire, fjerde mest i Norge. Blant dem hele ti Derby- og åtte Kriterieseire i Norge og Sverige. Han har vunnet 42 banechampionat, tatt fire NM og to landschampionat, og i en alder av 68 er han like seierssugen som for 30 år siden!

4. plass på adelskalenderen

Han har kun Gunnar Eggen (5546), Eirik Høitomt (5385) og Asbjørn Mehla (5159) foran seg på listen over mestseirende norske travkusker. Drømmen om 5000 lever fortsatt for 68-åringen. “Da jeg var 60 trodde jeg 5000 var uoppnåelig. Nå er jeg ikke like sikker”, sier Jomar med et stort smil om munnen.

Norge rundt i 30 år

4550 seire får man ikke enkelt med Trondheim som utgangspunkt. I 2001 og 2002 ble han den første kusken i moderne tid utenfor Østlandet som ble landschampion. Leangen, Biri, Bjerke, Östersund og Harstad sto på menyen hver uke. I tillegg var han ringside ved nær samtlige V75-omganger.

“De to landschampionatene setter jeg høyest, sammen med æren av å bli valgt inn i Hall of Fame. Det var imidlertid to år som tok hardt på. Det ble mange og lange bilturer. Hadde det ikke vært for Tove (Blekkan, kone) og Ivar (Asphaug, stallmann og venn gjennom 40 år) hadde det ikke gått”, forsikrer han og som fortsatt er på reisefot flere dager i uken. Både i Norge og Sverige, alltid bak rattet.

“Jeg investerte i en dyr hestebil, men den har vært verdt pengene”, sier mannen som fram til 2009 hadde travsportens mest karakteristiske bart. “Den kommer ikke tilbake, men det er langt færre som hilser på meg enn før. Spesielt i Sverige. De sier at de ikke kjenner meg igjen uten bart”, sier den barteløse i vanlig spøkefull tone.

Unikumet Bork Rigel

Som travkusk tar man ikke en seier alene. Hesten er og blir motoren. De beste har størst motor, og Jomar Blekkan har hatt æren av å kjøre to av de aller beste, Bork Rigel og Alm Rau Jo.

“Bork Rigel vant alt utenom Derby. Det er karrierens bitreste tap, men hesten tjente 13,6 millioner og vant 168 løp så han tok sitt monn igjen. Alm Rau Jo var det største talentet. Han travet 29,6 som 2-åring og la inn 1,23 siste 500 på dårlig bane i desember. Han tapte en gang, da var han ikke i orden. Dessverre døde han tidlig i 4-årssesongen og fikk ingen lang karriere, men hvilken hest.”

Hvilken seier setter Jomar Blekkan høyest? “Det må bli Ivar Sånnas seier i SM i 2016. Det var stort. Dessverre fikk han heller ingen hel karriere. Jeg er også stolt over å ha trent Looking Superb fram til han dro til Frankrike og Jean Michel Bazire. Hestens annenplass i Prix d’Amerique var stort”, sier mannen som har vunnet tre Derby og fem Kriterieseire i Norge, i tillegg til fire Kongepokaler og tre seire i Jacob Meyers pokalløp. Svenskt Kallblodsderby i Östersund har han vunnet sju! ganger og det er også blitt tre triumfer i Svenskt Kallblodskriterium.

“Og så må du ta med at jeg har vunnet Legendeløpet på Solvalla. Det er jeg stolt over”, sier travsportslegenden Jomar Blekkan.

Lyssna på Hall Of Fame-podden med Jomar Blekkan


Hall Of Fame-podden är en serie personliga intervjuer där Tony Ryttar möter några av travet största profiler som har blivit invalda i Hall Of Fame. 

 

 

 

Foto: TR Bild

 

 

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).