Hall Of Fame: Lutfi Kolgjini

Lutfi Kolgjini började med två tomma händer men har på egen hand tagit sig fram som en av svensk travsports största namn. Han har haft enorma framgångar på tävlingssidan och plockat fram elithästar i parti och minut. Lägger man sedan till att han varit en av de som betytt mest för aveln inom travsporten så framgår det att ingen har gjort en så omfattande klassresa som just ”Ludde”. Välkommen till Hall of Fame, Lutfi Kolgjini.


Fakta

Namn: Lutfi Kolgjini 
Född: 9 december 1959 i Kosovo. Kom till Sverige 1967.
Segrar (tom 210501) Kusk: 2 003. Tränare: 3 019.
Årets komet: 1991. Årets uppfödarbragd: 2003 (med Anna Svensson). Årets tränare: 2010 och 2015
Championat: 5 st på hemmabanan Jägersro 1993, 1994, 2009, 2010 och 2011.
Tusenklubben: Medlem som både kusk och tränare.
Sommarpratare: SR 5 juli 2012.


Invald i Hall Of Fame: 2021

Lutfi Kolgjinis första jobb var när han som liten grabb vaktade fåren på familjens gård i Kosovo. Det gick bra så länge det inte gick åska, då blev han rädd. När han kom till Sverige fick han plocka jordgubbar och diska på Dragörfärjan för att bidra till familjens ekonomi.

Jag kan ärligt och med stolthet säga att ingen har gjort den klassresa inom travsporten som jag har gjort. Den är jag jäkligt stolt över.

Allt tog fart 1975 när han som 16–åring följde med en kompis till Jägersro, miljön på stallbacken träffade honom som en smocka och i samma sekund visste Lutfi Kolgjini vad han skulle syssla med resten av livet. Det var doften, djuren, människorna och drömmarna som lockade.

Vi hade alltid haft djur hemma, men det här var något helt nytt. Men grunden med kärleken till djuren har alltid följt med mig genom livet.

Juryns motivering: Lutfi Kolgjini startade bokstavligt med två tomma händer men har på egen hand tagit sig fram som en av svensk travsports största namn. Han har haft enorma framgångar på tävlingssidan och plockat fram elithästar i parti och minut. Lägger man sedan till att han varit en av de som betytt mest för aveln inom travsporten så framgår det att ingen har gjort en så omfattande klassresa som just ”Ludde”.

Knackig start

För att förstå drivkraften hos den unge Kolgjini backar vi till tiden strax efter andra världskriget. Familjen flydde kommunismen i Albanien och bosatte sig i Ferizaj i det forna Jugoslavien. Där bodde familjen i knappa 20 år – Ludde i åtta – innan familjen valde att flytta till Sverige. Efter några år i Oxelösund bosatte sig i familjen på Kroksbäck i Malmö. Ekonomin var kärv, alla i familjen fick bidra till försörjningen men drömmarna var stora. Förhoppningen var att unge Lutfi skulle bli läkare.

Men så kom det där besöket på Jägersro, köpet av en dålig häst för några tusenlappar tillsammans med en kompis. Även om det var en knackig häst så fanns farten och kraften där.

Hela den delen av mitt liv är viktig och den har lärt mig att du får ingenting gratis, utan du måste hela tiden jobba för att få något. Dessutom har jag alltid fått visa lite mer än andra, vara lite bättre. Så har det alltid varit.

Gert Möller, Matz Stolpe, Magnus Sandgren, Tommy Zackrisson, Göran Grahn och Bo W Takter är några av de tränare som formade den unge Kolgjini.

Efter sex år som lärling skulle han bli proffstränare. Men hans hemmabana Jägersro sa nej.

Klart att det var frustrerande när det satt några och bestämde att jag inte fick göra det jag allra helst ville och något som jag verkligen trodde på.

Det kom en tid i karriären när allt egentligen var åt skogen. Ekonomin var dålig och varje lopp var viktigt för att tjäna lite pengar, sambolivet med Anna Svensson knakade och en del av frustrationen togs ut på tävlingsbanan. Frustrationen gick bland annat ut över Erik Adielsson som attackerades under ett lopp sedan Kolgjini ansåg sig störd av Erik i ett tidigare skede. Tre månaders avstängning och chockrubriker i tidningarna.

Inget jag är stolt över idag, men sedan många år är jag och Erik väldigt goda vänner.

Vändningen kom med en häst

Vändningen i karriären – ja, kanske räddningen av hela karriären – kom när han lyckades köpa en ettåring på auktion i Italien. Kolgjini har i efterhand erkänt att han inte hade en krona på sitt bankkonto, men han lyckades snacka till sig en kredit och köpte 75 procent av hästen för 360 000 kronor (uppfödaren behöll 25 procent). Sen sålde han 30 procent av hästen och fick den egna ekonomin i balans.

Givetvis har ni förstått att det handlade om Viking Kronos.

Jag hade hittat min drömhäst. En av de viktigaste hästarna någonsin för svensk travsport säger Lutfi utan minsta blyghet.

Det blev 12 segrar på 14 starter, några extrema uppvisningar innan karriären tog slut med en fjärdeplats i det italienska derbyt. Det var en lös benbit som störde och även om Kolgjini inte är typen som ångrar något så har han flera gånger kommit tillbaka till att han inte borde ha startat hästen den dagen.

Sen fattade Ludde det unika beslutat att inte operera den lösa benbiten utan låta hästen gå till aveln och därmed avsluta tävlingskarriären. Han motiverade sitt beslut med att det fanns risker med att söva en häst och den risken var han inte beredd att ta.

Och vilken avelskarriär det blev; vi nämner bara de absolut vassaste av de runt 700 avkommorna: Maharajah, Raja Mirchi, Going Kronos, Lantern Kronos, Triton Sund, Thai Tanic, Joke Face, Fama Currit, Juggle Face, Giulia Grif, Yield Boko, Turbo Sund, Caddie Dream, Mellby Viking, Micro Mesh.

En otrolig individ. Nu bor han hos mig i Vomb. Pigg och glad 26 år gammal får han gå och äta gräs och bara njuta.

Lyssna på Hall Of Fame-podden med Lutfi Kolgjini


Hall Of Fame-podden är en serie personliga intervjuer där Tony Ryttar möter några av travet största profiler som har blivit invalda i Hall Of Fame. 

Det är inte pengar det gäller egentligen

Viking Kronos blev alltså starten till en mycket framgångsrik del av Kolgjinis karriär. Han började bygga upp sin gård i Vomb till en av Europas främsta träningsanläggningar. Topphästarna kom mer eller mindre på rad och givetvis måste vi fråga Luft Kolgjini –  tränare, kusk, hästägare, uppfödare, hingsthållare och travpolitisk debattör – vad han värdesätter högst i sin karriär.

(tystnad – och det är inte vanligt när du pratar med Kolgjini). Det är nog resan med en topphäst. Du har ett sto, väljer ut en hingst och är sedan med när fölet föds. Du skolar in unghästen, börjar tävla den och när den sedan vinner lopp och når eliten. Då känner jag en otrolig stolthet.

Han kommer in på Mosaique Face och Joke Face. Båda vann som bekant Svenskt Trav-Derby (Joke Face med Erik Adielsson) och det är segrar som Lutfi värdesätter mycket högt. Kanske är vinsten i Hugo Åbergs Memorial med Revenue 2003 den känslomässigt största.

Det var första gången jag vann Åbergs så det var stort bara ur den synvinkeln. Men det var också en av få gånger som mina föräldrar (Shefit och Hana) var på Jägersro. Då var jag stolt och mina föräldrar såg att jag lyckats med mitt yrke.

Och kommentaren efter vinsten har blivit klassisk:

Det är nu man förstår att det inte är pengar det gäller egentligen.

Så egentligen är det inte heller underligt att det finns en liten tagg kvar efter en annan storloppsvinst; när han vann Nat Ray Trot i New York med Revenue.

Då var familjen på ridtävling i Gävle…

Som 61-åring blir han alltså invald i Hall Of Fame, han har drivit en rörelse som under vissa perioder haft kontroll på runt 300 hästar. Han har vunnit storlopp på alla viktiga kontinenter. Men han har aldrig glömt sitt ursprung, sin kärlek till djuren och han sätter alltid familjen främst.

Jag tror att barnen uppskattar att jag blir invald här, säger han.

Äldste sonen Adrian tog över träningsrörelsen för några år sedan, Dante jobbar i stallet medan dottern Camille valt en annan bana.

Lutfi själv jobbar med unghästar och avel i lite lagom takt, sitter gärna i traktorn och fixar banorna. Han unnar sig en halvtimme på soffan varje dag efter lunch och erkänner att han börjar bli gammal.

Jag har en drömtillvaro nu, jag hinner filosofera en del, förklarar han.

Bland segrarna kan nämnas (urval):

Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-Derby, Grand Prix l’UET (Europaderbyt), Europeiska Treåringschampionatet, E3, Breeders’ Crown, Sprintermästaren, Kungapokalen, Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet, Hugo Åbergs Memorial, C.L.Müllers Memorial, Peterson-Broddas Minneslöpning, Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst, Harper Hanovers lopp, Håkan Wallners Memorial, Årjängs Stora Sprinterlopp, Sundsvall Open Trot, Jämtlands Stora Pris, Norrbottens Stora Pris, Svenskt Mästerskap, Sweden Cup, UET Trotting Masters, Forus Open, Habibs Minneslopp, Ulf Thoresens Minneslopp, Copenhagen Cup, Eliterennen, Nat Ray Trot, Prix de Brest, Prix du Luxembourg, Grand Premio Nazionale och Italienska Derbyt. Flera av dem mer än en gång, samt otaliga andra storlopp både i Sverige och utomlands.

 

 

 

Foto: TR Bild

 

 

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).