Hall of Fame: Moe Odin

Moe Odin var en stjerne i løpsbanen og en kanskje enda større stjerne i avlen. Hesten med den enorme spensten var ubeseiret som tre- og fireåring og hadde sin beste sesong som tiåring! 92 seire og over 10 millioner innkjørt forteller alt. Teknikken og holdbarheten har han nedarvet til sine sønner, og gjort sitt til at Moe Odin i levende live er blitt en av kaldblodssportens største avlsmatadorer. Nå får han rettmessige plass i Hall of Fame – travets storheter.

Fakta

Namn: Moe Odin
Født: 12. mai 1997
Svart hingst e. Elding u. Moe Vilja e. Lyngsvarten
Oppdretter: Tor-Martin Moe, Sundebru
Eier: Stall 17 H – Drangedal


Invald i Hall Of Fame: 2020

- Det er stort, enormt stort. Nå må jeg feire. 82 år unge Tor-Martin Moe kan nesten ikke fatte at hans Moe Odin har innvalgt i Hall of Fame. Bonden fra Gjerstad i Agder har nådd en alder som tilsier pensjonisttilværelse for mange år siden, men det gjelder ikke Tor-Martin. Han driver sin gård og fôrer, trener og kjører sine hester – hver dag. Men høydepunktet. Det er selvsagt turen med Moe Odin. Hesten han er oppdretter, deleier og var trener av gjennom mesteparten av karrieren. Nå er Moe Odin 22 år og la opp løpskarrieren for 9 år siden, men lysten til å gjøre det han er avlet fram i generasjoner til å drive med, ja det finnes i rikt monn fortsatt.

- Pigg som en unghest
- Moe Odin kjøres og rides fire, fem dager i uken og er pigg som en unghest. I dag ville han bare springe og stakk i vei som om han var i full løpsform. Kanskje hesten visste at han var innvalgt i Hall of Fame, sier en leende Tor-Martin Moe, mannen som formet hesten med «tennisballer» under høvene til å bli en av rasens beste travere. Men talentet var der ikke direkte.

Intet tidlig talent
- Min medeier Arvid Grønheim ønsket at Asbjørn Mehla skulle trene Moe Odin en periode på våren som 2-åring for å se hva han mente om hesten. Asbjørns dom ga ikke de store forhåpningene: «Det var ikke noe spesielt. Han kunne 2,10, det var det», meldte kusken som senere skulle vinne hele 82 løp med Moe Odin!

- Det var først på høsten og vinteren samme år at jeg kjente det var et talent. Prøveløpet ble imidlertid en stor nedtur. Eirik (Høitomt, Norges suverene kuskechampion jour anm) kjørte, men hesten var for frisk og ble disket, erindrer Tor-Martin.

Det skulle endre seg raskt. Da Moe Odin kom ut i totalisatorløp viste han umiddelbart hvilken superstjerne han var. Hesten vant alt han stilte opp i. Motstanderne ble gjort til statister i Kriteriet og Derby. 21 starter og 21 seire som tre- og fireåring. Femårssesongen startet like imponerende. Moe Odin tok steget opp i eliten med største enkelthet. Jacob Meyers pokalløp, Østfoldpokalen og Lars Laumbs løp ble alle enkle bytter. Den 25. strake seieren skulle komme i Klosterskogens Eliteløp, men der støtte han på Järvsöfaks. Det endte i karrierens første nederlag.

Juryns motivering: Moe Odin var en stjerne i løpsbanen og en kanskje enda større stjerne i avlen. Hesten med den enorme spensten var ubeseiret som tre- og fireåring og hadde sin beste sesong som tiåring! 92 seire og over 10 millioner innkjørt forteller alt. Teknikken og holdbarheten har han nedarvet til sine sønner, og gjort sitt til at Moe Odin i levende live er blitt en av kaldblodssportens største avlsmatadorer.

Størst å slå Järvsöfaks
- Vi gikk ut der mot min vilje ettersom jeg følte Moe Odin ikke var herdet nok til å møte Järvsöfaks. Jeg ga etter for det enorme presset, men angrer på avgjørelsen ennå, sier Tor-Martin Moe om duellen som endte med svensk seier og annenplass til Moe Odin. Rollene ble byttet om i 2007. Da slo Moe Odin «umulige» Järvsöfaks to ganger på rad.

- Jeg burde vel sagt det var størst å vinne Derby, men da vil jeg lyve. Den seieren som smakte best var i Valtra Trot i Eskilstuna i mars 2007. Moe Odin ble med i en 1,17-åpning sammen med finske Saran Salama, men heldigvis trakk Asbjørn seg og fant lederryggen. Der ble han sittende til 100 meter fra mål, men klarte likevel å spurte ned Järvsöfaks.

Nesten samme løpsopplegg ble det i Elitkampen på Solvalla to måneder etterpå. Det er de to største seirene med Moe Odin fordi at seirene kom av treningen jeg ga ham. Fartsleiken hjemme var ment for at han skulle bli voldsomt speedig. Det så vi i de to løpene, sier Tor-Martin Moe.

Avlsmatadoren Moe Odin
Moe Odin ble kåret allerede som 3-åring i 2000, fikk sin første årgang i 2002 og etablerte seg i toppen direkte. Hesten ble tildelt graden Elite i 2013, og har ligget øverst på avlstoppen i de fleste sesongene. Selv i november 2018 hadde han en avlsindeks på hele 130. Meget høyt alderen tatt i betraktning. Moe Odin har 20 avlsgodkjente sønner, og er far til både Bork Odin og Tekno Odin. For å nevne noen få.

- Moe Odin sitter ved samme bord som avlsmatadorene Stegg, Steggbest, Jahn Sjur og faren Elding. Hesten hadde en fenomenal spenst og løpsteknikk som han har klart å nedarve gjennom hele sin karriere. Jeg vil si han er forbi Jahn Sjur og enda mer fullkommen enn sin pappa Elding. At han i tillegg har en sterk morstamme gjør Moe Odin til en av historiens beste kaldblodige avlshingster, oppsummerer spesialrådgiver og avlsekspert ved Norsk Hestesenter, Tore Kvam.

Moe Odin vant alle løp han startet i både som tre- og fireåring, deriblant Norsk Travkriterium og Norsk Travderby. Han var suveren årgangstopp med knapt 2,5 mill innkjørt. Dessuten satte han norgesrekord som treåring. Moe Odin er historisk ved at han direkte som femåring tok steget opp i eliten og rakk å vinne både Jacob Meyers Pokalløp og Lars Laumbs Minneløp og fortsatt være ubeseiret. Moe Odin trippelplasserte seg i 136 av 160 starter, hvorav 92 seire. Han tok premie i 149 løp og ble diskvalifisert for galopp kun en gang. Sju av startene var i montèløp, hvorav tre seire og tre andreplasser. Han travet under 1.20 i tre løp.

 

 

 

Foto: TR Bild

 

 

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).