Hall of Fame: Uno Swed

Uno Swed föddes 1927 i Delsbo där fadern, som i unga år varit skjutspojke, drev ett urmakeri. Uno skulle gå i sin faders fotspår och bli urmakare men hans liv kom att kretsa kring hästar, från början ridhästar men senare alltså travhästar.


Fakta

Namn: Uno Swed

Född: 1927 i Delsbo
Allsvensk champion 7 gånger
16 banchampionat

Yngst till både 1 000 och 2 000 segrar i Sverige.
Hemmabana: Färjestadstravet


Invald i Hall Of Fame: 2012

Den första kontakten med hästar fick han tidigt då han arbetade med att köra kastved och han kom på så sätt i kontakt med hästhandlaren Edvard Jonsson och han fick sköta dennes hästar i Gävle.

Den första uppsittningen för Uno blev bakom Jonssons kallblod Greta på Bergsjöns is. Första segern av 2282 togs i januari 1948 med Skurup och den sista 1989 med Tiburen.

En av Uno Sweds styrkor har varit att han var duktig på att balansera hästar och många av dem som kom till stallet med aktionsproblem gjorde han till stjärnor.

Många av landets bästa travare har tränats och många duktiga travtränare har skolats av hästkarlen från Delsbo. 
1947 fick han bud från sin mor att han kunde få börja hos familjen Nordin på Solvalla. Till Solvalla kom han från Gävle cyklande.
1952 var det meningen att Uno och vännen K-G Holgersson skulle emigrera till USA men Koreakriget kom emellan och Sverige fick behålla två duktiga hästkarlar. Istället fick Uno ett erbjudande från veterinär Lars Gustav Nordensson (Stall Saltvind) på Färjestad om att bli privattränare. Den anställningen varade till 1958. Hos stall Saltvind fick Uno börja med A-hästarna där Amigo var den som utmärkte sig mest.
En seger som Uno rankar högt är ett heatlopp där Amigo i två heat slog Frances Bulwark som startade 60 meter bakom. Andra A-hästar med framgång var Antilop, Amarant, Astaire, Astarte och Azalea.
Vid sju tillfällen mellan 1960 och 1969 var Uno Swed den segerrikaste kusken i Sverige. 1961 blev ett mycket bra år. Uno Swed blev första kusken i Skandinavien som vann mer än 100 segrar, det blev 122 innan året var slut. En av segrarna var med Stepdaughter i Derbyt. Det var första gången en häst från landsorten vann Derbyt som då kördes över 3200 meter.
16 banchampionat blev det varav 10 på hemmabanan Färjestad.
En av Uno Sweds styrkor har varit att han var duktig på att balansera hästar och många av dem som kom till stallet med aktionsproblem gjorde han till stjärnor.

Bland de hästar som Uno Swed tränade under sin fantastiska karriär förutom de redan nämnda kan nämnas:
Earl Bulwark som 1958 blev den första hästen som utsågs till Årets Häst av Svenska Hästsportjournalisters Klubb.
King Bunter, en häst som enligt Uno var tjurig och det var bara att vänta och vänta innan det var dags för hans fina speed.
Rodney Key, 34 segrar. I första starten på Färjestad blev Rodney Key störd i starten av ett gäng i publiken som smackade så att han galopperade, när han kom ner i trav igen så smackade de så att han galopperade igen och låg ca 100 meter efter, men på bortre långsidan var han nära täten och in på upploppet gick han ifrån på lätta ben. När segern var klar vinkade Uno åt ägaren. Det blev början på en sagolik karriär.
Lep Star ville Uno från början inte ha i sin träning men efter balansändringar blev det 45 segrar.

Madison Avenue tog 45 segrar, han vann bland annat lopp i Holland och Tyskland. 
Nick Scott, 40 segrar, bland andra Hugo Åbergs Memorial 1976.
En annan av Uno Sweds styrkor har varit att utbilda lärlingar. Bland de många framgångsrika tränare som varit lärlingar hos Uno Swed kan nämnas Birger Widell, Olle Elfstrand, Göran E Johansson, Sven Berggren, Lennart Stjernlöf, Peter Cederin och Christer Johansson.
Unos pojkar skulle köra lopp och en hästägare som sade ifrån att lärlingen skulle köra fick inte in flera hästar i träning hos Uno.
1966 kom Uno Swed som den dittills yngste in i 1000-klubben, en klubb för de kuskar som vunnit tusen segrar i karriären.
1990 utsågs Uno Swed till Travets Hedersman och han har även som den förste erhållit Nils Sundins guldnål, en nål som utdelas av Travtränarnas Riksförbund. 
1997 tilldelades Uno Swed Pro Patrias guldmedalj av 1:a storleken.

 

Foto: TR Bild