Hall of Fame: Viking Kronos

Vissa hästar förändrar livet och tillvaron för människorna runt om dem. De både förädlar och utvecklar dessutom sporten. Viking Kronos är en sådan häst. När Lutfi Kolgjini köpte honom för 360.000 kronor på en ettåringsauktion i Italien 1996 började en fantastisk resa för både Viking Kronos och Lutfi Kolgjini.

Fakta

Namn: Viking Kronos
Brun hingst
Född: 8/2 1995 i Italien
American Winner – Conch e. Bonefish
Uppfödare: Allevamento Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Ägare: Lutfi Kolgjini AB & Scuderia Terra Reggiana (1997-1998), Stall November Srl, Italien (1998-2005), Menhammar Stuteri AB, Lutfi Kolgjini AB,m med flera (2005-2011), Lutfi Kolgjini AB & Menhammar Stuteri AB (2012-)
Tränare: Lutfi Kolgjini


Invald i Hall Of Fame: 2018

Vissa hästar förändrar livet och tillvaron för människorna runt om dem. De både förädlar och utvecklar dessutom sporten. Viking Kronos är en sådan häst. När Lutfi Kolgjini köpte Viking Kronos för 360.000 kronor på en ettåringsauktion i Italien 1996 började en fantastisk resa för både hästen och Lutfi Kolgjini.

Pappa är amerikanske hingsten American Winner, mamma toppstoet Conch.

Conch vann 1985 Hambletonian Oaks i USA körd av Håkan Wallner och tränad av svenska Continental Stables. Hon ägdes av tre amerikaner. Efter tävlingskarriären köptes Conch av Lars Omnell, delägare i Sugarcane Hanover och ägare av många Erikssund-hästar, och Thomas Moberg.

"Lasse Omnell sade till mig att åka till USA och köpa det bästa fölsto jag kunde komma över. Det blev Conch. Efter lite förhandlande blev prislappen 260.000 dollar. Vi tog Conch till Sverige dräktig med Speedy Crown och det blev den i Nordamerika framgångsrike King Conch (1.11,6ak*/4,1 mkr) som bland annat hade Hardy Nilsson och Curt Lindström som delägare", säger Thomas Moberg.

Efter ett par Sugarcane Hanover-föl togs Conch tillbaka till USA. "Conch lämnade väldigt stora avkommor och vi ville därför ha en hingst med lite mindre modell. American Winner var perfekt", säger Thomas Moberg.

Conch fölade i USA och togs sedan på hösten till Italien tillsammans med hingstfölet. Thomas Moberg hade där börjat samarbeta med Antonio Carraretto med stuterinamnet Kronos och eftersom fölet kom till Italien innan den 1 januari 1996 blev Viking Kronos registrerad som född i Italien. "Det verkar inte vara så många som känner till, eller kommer ihåg, att Viking Kronos faktiskt föddes i USA", säger Thomas Moberg.

"Viking Kronos borde ha blivit mycket dyrare sett till sin härstamning och utstrålning. Men han hade en lös benbit och det var sannolikt det som gjorde att vissa spekulanter drog sig ur", säger Lutfi Kolgjini.

"Flera stora tränare var och tittade på Vikingen de månader han stod på Kronos-gården och gjorde tummen ner att köpa hästen. Lutfi tvekade också in i det sista, men det berodde inte på att han var tveksam om hästen utan på om han skulle ha råd att betala honom. Lutfi var öppen och ärlig med det", säger Thomas Moberg.
"Viking Kronos borde ha blivit mycket dyrare sett till sin härstamning och utstrålning. Men han hade en lös benbit och det var sannolikt det som gjorde att vissa spekulanter drog sig ur"
– Lutfi Kolgjini
Karriären blev kort och oerhört glansfull. Sex starter och sex segrar som tvååring, däribland de två största italienska tvååringsloppen Gran Criterium och Premio Allevatori. Lutfi Kolgjini gillade att visa upp sin superhästs enorma talang och kapacitet och segermarginalerna blev ofta stora.

Som treåring fortsatte segerraden med ytterligare tre raka innan första förlusten kom. Han vann ”Milanoderbyt” Gran Premio Nazionale på medeldistansvärldsrekordet 1.13,7 och kom sedan till Sverige där han vann E3-kval på europarekordet 1.12,1 över kort distans och finalen på 1.12,9. Sista starten blev italienska Derbyt där en ny världsstjärna klev in på scenen efter att i inledningen av karriären ha stått i skuggan av Viking Kronos: Världens vinstrikaste travare någonsin, Varenne.

Anledningen till att Viking Kronos karriär tog slut redan där var just den lösa benbit som var med i ekvationen redan när Viking Kronos såldes som ettåring. Den hade börjat ”skava”. Skulle tävlingskarriären fortsatta krävdes operation. Det ville Lutfi Kolgjini inte riskera. "Att söva en häst är alltid en viss risk, alla vaknar inte ur narkosen. Den risken var jag inte beredd att ta med Viking Kronos", säger Lutfi Kolgjini.

Alltså blev det avelskarriär istället, redan från när Viking Kronos var fyra år. Han stod omväxlande i sitt födelseland Italien och i Sverige de första åren i sin avelskarriär. Det visade sig snabbt att Viking Kronos förärvning var exceptionellt bra. Men det fanns också problem med fertiliteten, vilka dessutom tilltog med stigande ålder. En avgörande punkt blev 2005. Huvudägaren Stall November, med säte i Tyskland, ville sälja sin ägarandel i Viking Kronos. Lutfi Kolgjini gjorde vad han kunde för att inte behöva ”släppa iväg” sin fantastiska häst, men hade själv inte möjlighet att lösa ut Stall November. In klev Menhammar Stuteri och Lutfi Kolgjini kunde pusta ut. Viking Kronos blev räddad för svensk avel och Kolgjini kvar i delägarskaran.

Viking Kronos är som avelshingst att likna vid Europas Valley Victory. Hans främsta avkomma är Menhammaruppfödde Prix d’Amerique-vinnaren Maharajah, vilken själv nu börjat starkt som avelshingst. Som morfar är Viking Kronos också mycket vass. Där räcker det med att nämna att Viking Kronos via dottern Caddie Dream är morfar till Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express.

Sammanlagt fick Viking Kronos knappt 500 svenskfödda avkommor och runt 200 i Italien.

Listan som blivit stjärnor och vunnit storlopp, både som unghästar och äldre, är lång; Maharajah, Raja Mirchi, Going Kronos, Lantern Kronos, Triton Sund, Thai Tanic, Joke Face, Fama Currit, Juggle Face, Giulia Grif, Yield Boko, Turbo Sund, Caddie Dream, Mellby Viking, Micro Mesh. Då har vi bara plockat lite i det översta lagret. Viking Kronos har efter att ha pensionerats som avelshingst flyttat tillbaka till Lutfi Kolgjinis gård Vomb i Skåne där, som Kolgjini kärleksfullt säger, ”han ska få gå och beta så mycket han vill i min trädgård resten av sitt liv”.

Storsegrar
Gran Criterium (1997)
Premio Allevatori (1997)
Gran Premio Tito Giovanardi (1998)
Gran Premio Elwood Medium (1998)
Gran Premio Nazionale (1998)
Korta E3 (1998)

Bild: TR Bild