Gunnar Nordin – han var tidig med det mesta

I augusti 1974 kördes det för första gången ett V65-lopp i Sverige. Platsen var Solvalla där de tre bröderna Nordin, Gösta, Gunnar och Sören dominerat i årtionden. En av de första kuskarna att vinna en dubbel på V65 var Gunnar Nordin som i september 1974 vann med Mats H. och Mill H.

 

Den 18 augusti 1974 var det premiär för V65. Premiärvinnare blev Rodetto och Hans-Owe Sundberg. I loppet efter var det dags för Hans Barkevall från Kalmar och Master Qui att segerdefilera. Vad många inte vet men som Gert Lindberg (f d VD på ATG – AB Trav och Galopp) berättade vid sitt besök här ifjol var att det kunde varit tvärt om. ATG funderade länge på att lägga Master Qui-loppet som premiärlopp!

På lördag körs Svenska Travligan (STL) i just Kalmar. Banan som inför 10 000 personer invigdes 1965 av Prinsessan Sibylla. Förste vinnare var Lancer Scott och Bengt Hjalmarsson (son till Folke Hjalmarsson, han med Helge Solo – 115 segrar). Bengt var för övrigt hela premiärdagens stora vinnare då han vann hela fyra av de åtta loppen. Två tog han med Nono de Sassy i något som hette Invigningsloppet. Detta lopp är idag Kalmarsundspokalen.

Efter Nono de Sassy vann Virana, Grey Brodde, Star Flower och Vinda Whitney Kalmarsundspokalen. Efter dem har massor av stjärnhästar vunnit loppet. Men märkligt nog har ingen av dessa valts in i Hall of Fame.

Kuskar och tränare som är invalda och som vunnit loppet är Håkan Wallner, Berndt Lindstedt, Stig H Johansson, Olle Goop, Roger Walmann, Åke Svanstedt, Stefan Melander, Örjan Kihlström, Torbjörn Jansson och Stefan Hultman. De två senaste en gång i tiden lärlingar hos Gunnar Nordin.

Totalt vann Gunnar 2 371 lopp, Tusenklubben nådde han redan 1961. Championat på Solvalla vann han hela 10 gånger och allsvensk champion var han 1968. De klassiska unghästloppen vann han 21 gånger! Lägg därtill segern i ryssgalan 1954 med Gay Noon, VM-loppet med Pluvier III 1965, SM och Åbys Stora Pris och man förstår hur stor han var.

Gunnar nådde sina framgångar genom att köra lugnt och försiktigt och att alltid har spurtkrutet torrt till slut – lite som Örjan Kihlström idag.

Fotnot: Dubbel på V65 vanns med Mats H. (efter Pluvier III och Operett – Håkan Wallners allra första vinnare) och Mill H. (duktig halvbror till Derbyvinnaren Opal H. som i sin tur var Torbjörn Janssons debutvinnare på V65).

2013 valdes Gunnar Nordin in i Hall of Fame.