Uno Swed – vann Müllers för 40 år sedan

23 oktober, 2019

På Jägersro har man kört Müllers Memorial sedan 1927. Årets upplaga körs på lördag. För 40 år sedan – 1979 – vanns loppet av Madison Avenue och Uno Swed.

Uno Swed får pris som Travets Hedersman.

Uno var hälsingegrabben som via arbete hos familjen Nordin på Solvalla landade i Värmland och där först tränade Stall Saltvinds stjärnhästar, med Amigo i front. Efter tio år hos Stall Saltvind blev  han 1958 publiktränare tog ett fast grepp om hela västkusten.

Han for fram som en virvelvind och var allsvensk kuskchampion sju gånger under 6o-talet. Championat vann han 16 stycken på banorna Axevalla, Färjestad, Åby och Örebro. Totalt blev det nästan 2 300 segrar och han var yngst till både 1 000 och 2 000 segrar! Ja han var först också till 100 segrar under ett år – 1961. Samma år vann han också Svenskt Travderby med Stepdaughter.

Uno var en mästare på många sätt. Han förknippas med Earl Bulwark (första häst att väljas till Årets Häst), King Bunter, Rodney Key, Lep Star, Nick Scott och nämnde Madison Avenue. Men också toppston som Agget, Kings Allumette och Lill Mavil.

Vi minns också Uno som en enastående snäll och trevlig person. Säkert ingen slump att det gått bra för så många lärlingar som jobbat hos Uno.

Uno Swed valdes in i Hall Of Fame 2012.

Bilden: 1990 utsågs Uno Swed till Travets Hedersman. Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild.