Viking Kronos – en fantastisk häst

17 november, 2019

Viking Kronos var en fantastisk tävlingshäst som vann 12 lopp på 14 starter. I avel lämnade Vikingen 62 miljonärer. En av dem är Maharajah som vann många storlopp, bland annat Prix d’ Amerique. Viking Kronos resultat i aveln är så bra att det ibland är svårt att greppa. Ta t ex Uppfödningslöpningen, Sveriges största lopp för 2-åriga hästar, som körs på Jägersro på lördag. De senaste tolv åren har tre vinnare haft Viking Kronos som pappa. Och de senaste tre åren har både Coin Perdu (2016) och Bythebook (2018) haft Viking Kronos som morfar.

Uppfödningslöpningen är det finaste man kan vinna som 2-åring i Sverige. Loppet har körts på Jägersro i snart 100 år, premiären skedde 1926 då Ibrahim Pascha och Sophus Sörensen vann. Uppfödningslöpningen är det första benet i de tre klassiska loppen för unghästar i Sverige. Det andra är Svenskt Trav-Kriterium för 3-åringar och det tredje Svenskt Trav-Derby för 4-åringar.

Tre vinnare av Uppfödningslöpningen har Viking Kronos lämnat. 2007 vann Micro Mesh, körd, tränad och delägd av Lutfi Kolgjini. 2009 vann Elithingsten Raja Mirchi. Även han körd, tränad och delägd av Lutfi Kolgjini. Tredje vinnaren blev Onceforall Face. Samma visa där. Körd, tränad och delägd av Lutfi Kolgjini.

Viking Kronos pappa var amerikanske hingsten American Winner (segrade i The Hambletonian 1993) och mamma Wallner/Lindstedts Conch (som vann Hambletonian Oaks 1985). Conch är för övrigt mormors mor till Aetos Kronos…

Viking Kronos mamma och pappa var det bästa från Amerika, men Vikingen växte upp i Italien innan han köptes till Sverige och Lutfi Kolgjini för 360 000 kronor. 14 starter senare hade han vunnit 12 (stor-) lopp och tjänat över 6 miljoner kronor och slagit både Europa- och världsrekord. I dessa starter fanns tre lopp i Sverige där E3-finalen i Örebro 1998 (bilden) gav mest pengar (800 000 kronor). Där var Gidde Palema tvåa.

Viking Kronos var en lysande tävlingshäst, och han fortsatte på samma sätt som hingst. Han blev pappa till Maharajah, Triton Sund, Thai Tanic, Raja Mirchi, Joke Face och Going Kronos för att nämna några. Och han är t ex morfar till Readly Express, The Bank, Attraversiamo, Heavy Sound och Activated.

Viking Kronos blev så klart Elithingst och Championhingst. Han valdes in i Hall Of Fame 2018, samma år som hans söner Maharajah och Raja Mirchi blev Elithingstar och tävlingshästar med Viking Kronos som morfar tjänade 52,2 miljoner kronor!

Att Viking Kronos köptes till Sverige har betytt mycket för många. Inte minst för travsporten själv. Hans betydelse för svensk travsport är enorm. Nu går han nere hos familjen Kolgjini som pensionär, 24  år gammal.