Tusenklubbens historia

Idag vinner de duktigaste kuskarna flera hundra segrar per år. När de första kuskarna på 50-talet nådde tusen segrar var takten en helt annan. Då kunde man bli allsvensk champion på 60-80 segrar.

Vi tar det från början. Att vinna tusen segrar tog sin tid för de första då man skulle hantera följande parametrar:

  • Jägersro byggdes som första bana 1907. Men de körde sparsamt och under en tid på 10-talet hade de inga tävlingar alls.
  • På 20-talet startade Lindö i Norrköping men de överlevde inte utan fick snabbt stänga igen. Dock så hade Solvalla premiär 1927.
  • På 30-talet byggdes det några banor, men när årtiondet gick mot sitt slut så fanns färre än tio banor i Sverige. Och relativt få tävlingsdagar.
  • 40-talet stod travet och stampade men under 50-talet byggdes det en hel del banor, men resandet var fortfarande relativt begränsat. Man tävlade i regel i ”sin” region och körde sina egna hästar.

Men i mitten av 50-talet började de kuskar som vunnit mest att fundera på jubileum. Först in blev Solvallas Gösta Nordin (1956) följd av Algot Scott och Folke Hjalmarsson. Tusenklubben som namn fanns inte ännu men kanske sådde Färjestad ett frö när de 15 april 1964 arrangerar en kuskmatch med de sex kuskar som vunnit tusen segrar eller mer. De som deltog var nämna Gösta, Algot och Folke men också Sören och Gunnar Nordin samt Ragnar Thorngren. Sex kuskar där tre kom från Solvalla, två från Åby och en från Färjestad. I själva kuskmatchen blev det hemmaseger genom Folke Hjalmarsson.

1 januari 1975 händer något viktigt. Då börjar Stefan Holmgren på dåvarande STC (Svenska Travsportens Centralorganisation – det som idag heter Svensk Travsport) som sportchef. Stefan hade som rekordung sekreterare varit med och startat Sveriges senaste byggda bana i Halmstad. Han hade också varit en mycket viktig kugge inför och under starten av V65 hösten 1974.

När Stefan 1975 börjar på STC hade man kört trav på landbanor i Sverige sedan 1907 och totalt fanns det nu 11 kuskar som vunnit tusen segrar eller mer. Men många knackade på dörren och 1977 uppfinner Stefan Tusenklubben.

– Vi startade Tusenklubben som då fick 14 medlemmar, tog fram en speciell hjälm och arrangerade framöver i många år populära kuskmatcher och träffar på de ”nya” kuskarnas hemmabanor, berättar Stefan när jag når honom.

– Algot Scott, som hade slutat på Åby som tränare efter problem med sina luftrör och flyttat till Hoting, var en av de som gillade dessa träffar lite extra. Han anmälde sig alltid först skrattar Stefan åt de glada minnen han fortfarande bär med sig.

Det Stefan uppfann lever fortfarande kvar. Nu är det 100 kuskar som nått tusen segrar. Nummer hundra blev Claes Sjöström från Solvalla när han under fjolåret nådde sin jubileumsseger.

Vi på Nordiska Travmuseet hanterar idag Tusenklubben åt Svensk Travsport. Idag finns det två tusenklubbar. En för kuskar och en för tränare som vunnit tusen segrar eller mer. För tränarna räknas alla segrar från 1962 och framåt.

Fotnot 1: V65 som startade 14 augusti 1974 på Solvalla omsatte premiäromgången 5,2 miljoner kronor. Omsättningen sjönk sedan ner till 2-3 miljoner per vecka innan den långsamt klättrade upp till över 40 miljoner kronor som mest. Efterföljaren V75 som kom 1993 omsätter numera ofta över 100 miljoner per vecka och är travsportens största inkomstkälla.

Fotnot 2: Stefan Holmgren jobbade som sportchef på STC innan han som en av tre blev generalsekreterare (de övriga två var Erik Gralén och Åke Isberg). Stefan fortsatte sedan till Solvalla där han blev VD och till Globen där han hade samma roll. Han har sedan haft flera olika roller inom travsporten.

Fotnot 3: Stefan Holmgrens pappa var Carl Holmgren som jobbade på Jägersro. Då kallades han sekreterare, men idag skulle vi kallat rollen för VD eller travbanechef. På Jägersro var Stefan ordförande i en förening som hette Travintresserad Ungdom (TU). Stefan i sin tur har en son som heter Anders, han är idag ordförande på Solvalla, för övrigt en av de roller Stefan haft tidigare. Inte en utan två gånger!

Fotnot 4: Gösta Nordin (född 1912) var son till Ernst Johan Nordin. Som lärling på Solvalla fick han tidigt köra stallets hästar och första segern tog han 1929, champion på Solvalla blev han första gången 1934. Han blev 1956 först i Sverige att nå tusen segrar. Big Noon och Baron Gruff är nog Göstas mest kända hästar. Totalt vann Gösta 1 638 segrar och den tusende togs med Inez Ford en söndag i mars 1956. Samma år som en viss Carl Holmgren började jobba på Jägersro.